НОВИНИ

МК: Подкрепяме "Движението за култура" в тяхното желание за подобряване на държавните институти

Айше Сали
от Айше Сали
18:34, 13.03.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

В своя позиция от Министерството на културата приветстват всеки дебат за издигането на престижа на изкуството в българското общество. В тази връзка министерството е готово да подкрепи "Движението за култура" в тяхното желание за подобряване на нормативната база за работа на държавните културни институти.

Припомняме, че по-рано днес актьори и общественици, които се противопоставиха на уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър, създадоха "Движение за култура". Чрез новата организация те ще се борят за законодателни промени в сферата.

Ето какво още казват в позицията си от културното министерство:

"В същото време бихме искали да припомним, че държавните културни институти са юридически лица и като такива са длъжни да спазват нормативните рамки. Живеем в общество, което се крепи на закона, и никой, дори творците, не стоят над него. Ние вярваме, че ако законите не отговарят на изискванията на времето, трябва да се работи за тяхната промяна, а не за нарушаването им.

Не на място стои обаче "творческият“ прочит на част от проблемите в Народния театър. За обществото е важно точното представяне на фактите, защото никой не печели от насаждането на негативни настроения чрез било то и неволно манипулиране на фактологията.

Припомняме, че системата за разделяне на властта между трима директори – административен, творчески и финансов – бе приложена преди години от Министерството на културата, но въпреки всички положени усилия, доведе до сътресения и в крайна сметка не успя да се утвърди в културния сектор на България.

За нас е важен конструктивният диалог и вратите на Министерството на културата са широко отворени за всеки, който е готов да обсъжда идеи, водещи до по-доброто позициониране на културата и изкуствата в дневния ред на обществото".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два спасени щъркела с еднаква съдба остават да живеят в столичния зоопарк
Два спасени щъркела с еднаква съдба остават да живеят в столичния зоопарк
Кои са големите победители на 95-ите награди "Оскар" (ОБЗОР)
Кои са големите победители на 95-ите награди "Оскар" (ОБЗОР)