НОВИНИ

Актьори и режисьори създават Движение за култура заради кризата в Народния театър

Айше Сали
от Айше Сали
06:05, 13.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Актьори и общественици, които се противопоставиха на уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър създадоха "Движение за култура". Чрез новата организация те ще се борят за законодателни промени в областта на културата, които да спрат произвола и липсата на контрол.

Основателите ѝ продължават да настояват за оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

Новото "Движение за култура" иска нови закони и правила. Сред тях е промяна в начина на сформиране на конкурсните комисии, които избират директори на културните институти. Идеите за другите необходими промени ще бъдат предложени от експерти.

"Това, което Морфов направи, а именно измъкна от бутилката и от там изскочиха ужасни работи. Оттам се отвори перспектива към многоизмерни проблеми в управлението на нашата култура", каза проф. Георги Каприев.

Кое е законно, кое е морално и кога законът не пречи на морала? Тези въпроси, както и искането на оставката на директора на Народния театър продължават да бъдат актуални.

"Законът е нещо много хубаво и е дрегерът, стожерът на едно общество. Но ето, сега идва такъв момент, в който ние виждаме, че законът някак си не решава проблема", коментира актьорът Камен Донев.

"След като допуснахме, не реагирахме миналата година на прецедента "просто Наско", получихме "просто Васко", но докато първият беше оперетен персонаж, вторият ни напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили", допълни Никола Додов.

"Подобни естетически санкции, с такъв мащаб, не е имало в театъра дори по време на комунистическата цензура", смята Лилия Абаджиева.

Основателите на "Движение за култура" са категорични, че няма да се занимават с политика, ще изразят позицията си в вшестиве пред Министерството на култруата. Засега директорът на Народния театър отказва да коментира последните обвинения към него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът "Навални" с Христо Грозев взе "Оскар"
Филмът "Навални" с Христо Грозев взе "Оскар"
Слънце и леко затопляне днес
Слънце и леко затопляне днес