Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кмет от Петричко дарява пари на всяко бебе, родено в селото му

от БНТ
21:08, 12.03.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на петричкото село Самуилово дарява собствени средства за всяко новородено дете.

Кирил Стоянов е баща на три деца. Той се опитва да насърчава раждаемостта в Самуилово с личния си пример на многодетен баща и с парите, които дава от джоба си за всяко новородено бебе в селото.

Благородната традиция продължава от 2008 година, откакто Стоянов е кмет на малкото населено място.

"При раждането дава 50 лева, след това на първия рожден ден дава още 50 лева, което си е някаква помощ. Мисля, че до някъде стимулира", казва Александър Велев баща на 2 деца.

ООН: 2 млрд. повече жители на Земята през 2050, българите ще са с 15% по-малко

"Още от първия ми ден като кмет чаках първото си дете и бях наясно държавата колко пари отпуска. И тогава прецених, че мога да споделя по 50 лева за всяко новородено. Изготвяме календар на новородените, спазваме традицията всяка година. От тази година ще започнем да плащаме по 100 лева, заради инфлацията", разказва Кирил Стоянов кмет на село Самуилово.

По данни на НСИ след последното преброяване, населението на всички подгорски села в района намалява. Село Самуилово обаче е единственото, в което всяка година има поне по 5 новородени.

"Да се надяваме, че поне малко ще бъдем полезни на младите семейства, защото наистина парите за новородени в България не достигат и това не е тайна", казва Кирил Стоянов.

Освен на младите семейства, кметът на Самуилово помага и на всички останали в селото. Проблем тук, както и в останалите 8 погранични населени места в региона, са липсата на аптеки и лекарства. И на този проблем обаче, решение се намира бързо.

"Помага при нужда на всеки, който няма възможност да се придвижи до град Петрич, за да си взимат лекарства. Даже ги е водил до болници", разказва Станислава Рупелова.

"Аз съм пенсионерка. Каквото съм го помолила, всичко ми помага - отивам си на Петрич и на него му давам да ми докарва", допълва Мариана Димитрова жител на Самуилово.

Обновяването на детската градина и площадките за игра на децата е сред следващите цели на Стоянов и жителите на Самуилово. За да бъде изградено всичко това обаче, те чакат държавно финансиране.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протести в Молдова, полицията обяви, че е разбила група за дестабилизация на страната, ръководена от Москва
Протести в Молдова, полицията обяви, че е разбила група за дестабилизация на страната, ръководена от Москва
Леверкузен излъга Вердер след петголов трилър
Леверкузен излъга Вердер след петголов трилър