НОВИНИ

Чудо или добро планиране: Как една община остана непокътната в зоната на силното земетресение в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 12.03.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Продължава да расте броят на жертвите на смъртоносните земетресения в Турция от 6 февруари. По последни данни на турските власти загиналите в страната са близо 48 000.

И до днес там продължават да си задават въпроса - качеството на сградите ли е главната причина за толкова много срутени сгради и човешки жертви. Оказва се, че има една община в земетръсната зона, в която няма нито една срутена сграда и нито една жертва.

Хиляди жертви. Хиляди разрушения. Единствено община Ерзин остава непокътната. Световните медии задават въпроса - как е възможно цяла община да оцелее, въпреки че е на 80 км от епицентъра. Разказва ни репортерка, която от вече месец работи на терен.

"Първо, много е важно в коя част се намира областта. Второ, важен е архитектурният облик на района и според това трябва да се строят подходящи сгради. Както виждате в повечето области се строят по 6 или 7-етажни сгради, при което вероятността да се срутят е много по-голяма. А при тези по 3-4 етажа вероятността е по-малка. В този непокътнат район се вижда здравината и сигурността на сградите, за разлика от останалите общини. Когато се строи, много важни елементи са циментът и количеството желязо. От друга страна, Община Ерзин не се намира близо до разломната линия. И може би това е също една от причините да няма никакви щети", смята Мерве Токаз, репортер на CNN- Турция.

И още една важна подробност - учени твърдят, че земята под тази община е по-устойчива на земетресения. Досега Мерве не е имала време за равносметка. Отразявала е ден и нощ.

"Спях само по 2 - 3 часа на ден. Спяхме в коли. Дори съм спала и върху носилката, с която пренасяха наранените към линейката. Но в този момент усещаш такава болка, че не мислиш нито за сън, нито за храна, за нищо", спомня си тя.

А зад кадър се случва едно от чудесата.

"Една нощ бяхме пред 7-етажна сграда. Беше толкова тъмно и пусто навсякъде. Чух глас. Извиках спасителните екипи и след 13 часа опити, в полунощ 75-годишен мъж беше изкаран от четвъртия етаж на срутения блок. Това беше истинско чудо, защото дори и синът на пострадалия беше загубил надежда. Бяха ми толкова благодарни, че някак съм помогнала за оцеляването му. Това никога няма да го забравя.

Отразявала съм много тежки случаи, но след това земетресение разбрах, че тази болка тук е несравнима. Поуката която си взех, е че не трябва постоянно да правим планове. Подценяваме твърде много малките неща, които ни заобикалят. Забравяме, че не живеем безкраен живот", казва Мерве.

4,4 по Рихтер в труския окръг Адана

Междувременно днес в Турция беше регистриран нов трус от 4,4 по Рихтер с епицентър в окръг Адана. Към момента няма данни за пострадали или разрушения.

Стажант-репортер: Еля Изетова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля се наложи над Алмерия и се отдалечи от дъното в Ла Лига
Севиля се наложи над Алмерия и се отдалечи от дъното в Ла Лига
4,4 по Рихтер в труския окръг Адана
4,4 по Рихтер в труския окръг Адана