НОВИНИ

Илиана Раева пред БНТ: Живеех с мисълта, че ще стана световен шампион

илиана раева бнт живеех мисълта стана световен шампион
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 12.03.2023 (обновена)
5122
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Дни преди да навърши 60 години, Илиана Раева гостува в предаването на БНТ "Зала на славата" с разказ за миналото, настоящето и бъдещето.

Президентът на федерацията ни по художествена гимнастика си спомня за най-успешните си първенства и най-любимите моменти от края на 70-те и началото на 80-те, споделя за връзката си с бележитата треньорка Златка Бончева и за буйния си нрав.

„Аз живеех с мисълта, че ще стана световен шампион. Това беше мечтата на всяка една от нас", казва Раева.

Европейското първенство в Амстердам е най-успешното състезание за нея, но това не е любимото и състезание.

„Световното първенство в Лондон е най-скъпият ми спомен като гимнастичка, защото беше уникална еуфория докато променят оценката ми. Това бях на 16 години и единственото, което изпитвах е огромно щастие, че всички скандират името ми, че са прекъснали състезанието и че са увеличили оценката ми и станах световен шампион“, сподели Раева.

„Аз съм имала прекрасни учители. Хора, които са работили с мен, много попивах от треньорите и в този ред на мисли, много от нещата, които съм научила от тях, естествено, че ги прилагам към гимнастичките, но нося и много мой собствен заряд като треньор, мои лични прозрения за развитието на една гимнастичка. Мисля, че имам изразен индивидуален подход като треньор и съм доволна от това, което постигнах – световната титла на обръч и ленти в Монпелие. И най-силното при мен като треньор е да накарам състезателя да не се страхува, а да се опитва да осмисли и контролира това, което прави“, каза още президентът на БФХГ.

Пред БНТ Раева сподели, че двата поредни олимпийски медала при ансамблите - бронзът в Рио Де Жанейро и златото в Токио - са превърнали българските гимнастички в мишена и затова те трябва да продължат да работят усилено.

"Ние трябва да само да отстояваме и да продължим да се борим за тези успехи. Това е спорт, всичко може да се случи. Всички се борят за златните медали. Имаме силни съперници в лицето на Италия, Израел, Украйна. Ние правим всичко възможно отново да сме най-силните, но само Господ може да каже какво ще се случи", заяви президентът на БФХГ.


В разговора бившата състезателка и разкри дали някога етикетът "Златни момичета" е бил пречка за нея.

"От малка, когато съм виждала Мария Гигова в съзнанието ми е било: "Тя е българка, трябва да съм като нея. Винаги съм вярвала, че ще стана световна шампионка", разкри Илиана Раева.

Вижте интервюто с Илиана Раева и в Youtube канала на БНТ!

Гледайте предаването "Зала на славата" всяка неделя от 13:15ч. по БНТ 1.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на БУБА Баскетбол завърши на трето място в турнира "София Къп"
Отборът на БУБА Баскетбол завърши на трето място в турнира "София Къп"
Над 200 деца се включиха в Олимпийския зимен младежки фестивал в Чепеларе
Над 200 деца се включиха в Олимпийския зимен младежки фестивал в Чепеларе