НОВИНИ

Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота

Николай Минков
от Николай Минков
12:43, 12.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота чрез промяна в нормативната уредба, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов".

Над 540 нарушения при 578 проверки - такава е равносметката от акцията на Комисията за защита на потребителите в хранителните магазини.

Намесата на държавата на пазара и сезонността на стоките се отразиха по различен начин на храните през тази седмица.

Държавната комисия по стокови борси и тържища отчете повишение на цените на храните на едро с над 7% от началото на годината. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се е повишил с 0,32 на сто до 2,48 пункта. Поевтиняват оранжерийните домати и краставици, но сиренето и кашкавалът поскъпват.

Таня Даскалова е учител. Разочарована е от традиционното седмично пазаруване в пловдивски хипермаркет.

"Падане на цените не съм забелязала. Може и да има, но не забелязах, нито на кашкавали, нито на сирене, нито на месото, затова и не купих повече работи. Като цяло падане на цените не забелязвам да има. Ако имате предвид спрямо някакви мерки, взети от правителството, няма. Затова и кошницата е доста оскъдна, защото по това време пазарувахме за доста по-голямо количество. Започнахме да избираме. По-малко и по-евтино, определено това не е добър стандарт на живот", коментира Таня Даскалова.

Янаки Иванов и неговата съпруга разчитат само на пенсия. Заради това пазаруват предимно стоки на промоция.

Източник: ДКСБТ

Седмицата приключи с няколко знакови маржа в цените на храните. Очаквано оранжерийните домати и краставици започнаха да поевтиняват, като е логично тенденцията да се запази и през следващите дни. Наблюдава се и спад в цената на пилешкото месо.

Източник: ДКСБТ

На този фон цитрусите започнаха да повишават цената си предимно заради своя сезонен характер. По-обезпокоително е, че отново поскъпнаха кашкавалът, маслото и яйцата.

Според министъра на икономиката сегашните глоби за нелоялни търговски практики не постигат нужния ефект, поради което се обмисля въвеждането на санкция, която да е процент от оборота.

"В момента максималната глоба на Комисията за защита на потребителите е 50 000 лева. Дори на максималния праг на нелоялните практики са констатирани близо 200 случая - това са 200 млн. лв. глоби. На фона на оборотите в търговията на дребно не е нещо, което наистина да дисциплинира играчите и това ще е една от целите със законодателни промени, които ще предложим, да покачим и глобите. Глоби, които са процент от оборота. Тогава нещата вече стават сериозни", заяви Никола Стоянов, министър на икономиката.

Обмисля се и начин за контрол на надценките.

"Това е свободен пазар. Всеки има право да слага надценка, каквато си иска. Това, върху което мислим, е когато се въведе отново през промени в подзаконовата нормативна база, ако някой търговец наложи надценка по-голяма от 25% или 20, да уведоми Комисията за защита на потребителите", каза още Никола Стоянов.

За да станат родните производители по-конкурентоспособни служебното правителство ще иска от Брюксел повишаване на субсидиите за земеделските стопани.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият вратар на Португалия Бето пред БНТ: Роналдо е пример за професионализъм, той е машина
Бившият вратар на Португалия Бето пред БНТ: Роналдо е пример за професионализъм, той е машина
Катрин Маноилова завърши на 19-о място на 1000 метра на световното по шорттрек в Сеул
Катрин Маноилова завърши на 19-о място на 1000 метра на световното по шорттрек в Сеул