НОВИНИ

Над 200 млн. лв. за индустриални паркове ще могат да усвоят инвеститори у нас от април

Николай Минков
от Николай Минков
18:46, 12.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални паркове у нас ще бъдат на разположение на инвеститорите от следващия месец. Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на иновациите.

Икономическа зона "Тракия" е един от най-големите индустриални хъбове в България, където наши и международни компании реализират проекти за над 1 млрд. евро. Мениджмънтът на зоната вече е готов с конкретни проекти, с които ще кандидатства за финансиране.

"Проектът, с който ние искаме да кандидатстваме - това е територията, която ние наричаме "Технологичен парк Пловдив". За него имаме разработени идейни проекти за електросистемата. Имаме от предишния стратегически инвеститор как да се съедини зоната с жп транспорт, и имаме първите процедури с АПИ за довеждаща инфраструктура и директна връзка с магистралата", разказва инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

Според икономисти трябва да се прекрати с практиката да се изливат огромни суми за мега проекти, което невинаги води до истинска добавена стойност.

"Колкото е по-отворена тази програма, ми се струва, че толкова по-полезно ще бъде. Тъй като невинаги имаме нужда от 100 млн., за да градим изцяло нов парк. Понякога са нужни 1 - 2 млн., за да се изгради някаква довеждаща инфраструктура, дори във вече съществуващи и работещи паркове", смята икономистът Петър Ганев.

"Видяхме доста спорове през последните 2 години - различни визии как да се инвестира в индустриалните паркове и едно лъкатушене да се излеят парите в 2, 3 или 4 парка, избирани на централно ниво. И между това да има една отворена врата, и максимално много паркове технологични, големи, такива, които дори не са по новия закон, някакви индустриални терени, да могат да кандидатстват", допълва Петър Ганев.

Един от основните критерии в оценката на проектите е да се докаже заявен инвеститорски интерес, брой на инвеститорите, които ще бъдат привлечени в парка и колко нови работни места ще бъдат разкрити по проектите. Според бизнеса най-важното е парите да не потънат в екзотични и никому ненужни проекти.

"За нас най-важното нещо е да се оценява привличането на инвеститори. Да не отидат парите в територии, които не са привлекателни, в които няма цялостна концепция за развитие, тъй като това, което ние научихме и най-големият опит, който имаме, това е една индустриална зона, един парк, това е един дългосрочен проект. Една съвкупност от професионално образование и развитие, от увеличаване производителността на труда", казва инж. Пламен Панчев - изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

Очаква се програмата да стартира през април като кандидатстването ще става изцяло по електронен път. Максималното финансиране може да достигне 40 млн. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нант и Ница завършиха 2:2 в мач от френската Лига 1
Нант и Ница завършиха 2:2 в мач от френската Лига 1
Норвежецът Ветле Кристиансен с първи успех за сезона за Световната купа по биатлон
Норвежецът Ветле Кристиансен с първи успех за сезона за Световната купа по биатлон