НОВИНИ

Сътресения в Би Би Си след отстраняването на Линекер

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:53, 12.03.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трусове след отстраняването на футболната легенда и телевизионен коментатор Гари Линекер от Би Би Си. Решението на ръководството на телевизията дойде след коментар в Туитър срещу правителствената политика за мигрантите.

В знак на солидарност, колегите на Линекер отказват да излъчват предаването. В скандала се намеси дори британският премиер, като призова ръководството на медията и водещия да разрешат разногласията си.

Бившият нападател, осигурил на Англия 48 гола и водещ на предаването "Match of the day" от почти четвърт век, днес остана безмълвен пред телевизионните камери. От петък Гари Линекер не е коментатор в Би Би Си. Отстраниха го от поста, заради коментара му в Туитър:

"Няма голям наплив. Приемаме много по-малко бежанци от други големи европейски страни. Това просто е неизмеримо жестока политика, насочена към най-уязвимите хора, на език, който не се различава от този, използван в Германия през 30-те години и "аз не съм в ред?", написа Линекер.

Реакцията му беше насочена срещу обявения в петък проектозакон на британското правителство, който ще попречи на мигрантите, идващи през Ла Манша да търсят политическо убежище във Великобритания.

"Според мен, консерваторите са оказали натиск върху Би Би Си. Дори да не са съгласни с коментара на Гари Линекер, той има право да изразява мнението си", каза Рейчъл Рийвс от Лейбъристката партия, която изпълнява ролята на "министър на финансите в сянка".

Генералният директор на Би Би Си отрече да има натиск. Обясни отстраняването на Линекер с правилника на медията, който изисква безпристрастност на журналистите. Колеги на водещия напомниха, че в правилника има и точка, която позволява коментари, които не са свързани със сферата, в която работят.

Отстраняването на коментатора беше последвано от вълна на съпричастност. Колегите на Линекер бойкотираха съботното предаване. То се излъчи в съкратен вариант. Днешното предаване също беше в кратък формат. Много събеседници отказват да дават интервюта за Би Би Си. Почитатели на футболната легенда са гневни.

"Скандално е. Той просто изразява мнение, което противоречи на позицията на правителството", казва пред медиите поддръжник на Линекер.

Генералният директор на Би Би Си се извини на зрителите за програмните промени, настъпили след отстраняването на Линекер, но отказа да напусне поста си. Тим Дейви заяви, че за него успех ще бъде да върне Линекер в ефир.

"Линекер може да се върне в предаването, но никога няма да се откаже от думите си", заяви синът на футболната легенда.

Мигранти протестираха днес пред БиБиСи в подкрепа на Линекер и срещу законопроекта на правителството.

Около 46 000 души са прекосили миналата година Ла Манша в търсене на убежище във Великобритания. Ако законопроектът бъде приет, британските власти ще могат да изпращат в трети страни мигрантите. Веднъж върнати, бежанците няма да имат право да влизат повече във Великобритания.

Предвижда се и ограничаване броя на мигрантите, пристигащи законно в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монако загуби от Реймс във Франция и изпадна от Топ 3
Монако загуби от Реймс във Франция и изпадна от Топ 3
Зографски остана 32-и в Холменколен, победа за Щефан Крафт
Зографски остана 32-и в Холменколен, победа за Щефан Крафт