НОВИНИ

Протести в Молдова, полицията обяви, че е разбила група за дестабилизация на страната, ръководена от Москва

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:19, 12.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Часове преди началото на антиправителствена демонстрация в Кишинев, полицията на Молдова съобщи, че е разбила група, ръководена от Москва за дестабилизиране на страната. Извършени са серия обиски, разпитани са 25 заподозрени, седем от които са задържани.

Опозиционният протест беше срещу поскъпването на живота и най-вече срещу високата цена на енергията.

Прозападният президент Мая Санду заяви, че участниците, докарани с автобуси от цялата страна, са финансирани от Русия чрез формацията на бизнесмена в изгнание Илан Шор.

Демонстрантите поискаха увеличение на пенсиите, премахване на закон, който заменя формулировката "Молдовски език" на "Румънски език" и оставка на проевропейското правителство. Опозицията обвини управляващите в сплашване на нейни активисти и твърди, че в почти цялата страна са получени обаждания със заплахи за образуване на наказателно дело.

"Свидетели сме на безпрецедентна кампания за сплашване на критиците на властта. Мая Санду и нейният режим, които обещаха справедливост, свобода и демокрация в предизборната кампания, превърнаха главния прокурор, центъра за борба с корупцията, полицията и правосъдната система в репресивни инструменти, които използват срещу народа. Стотици автобуси с наши привърженици са блокирани от хиляди полицаи по указание на Мая Санду и нейния омразен режим с цел да не позволят на гражданите да упражнят основното си право на събиране и изразяване на мнение", каза Марина Таубер, опозиционен депутат.

Групата, ръководена от Москва, за дестабилизиране на Молдова е била разбита чрез внедряването на агент, съобщи молдовската полиция. Мрежата била ръководена от молдовец от руски произход. По случая има 10 часа уличаващи записи. Властите в Молдова са предприели действия след като получили информация, че руските специални служби организират дестабилизация на бившата съветска република чрез демонстрации.

Според Кишинев моторът на кампанията е олигархът в изгнание Илан Шор, който е подозиран в организиране на платени протести.

САЩ тази седмица обвиниха Русия в опити да дестабилизира съседната с Украйна Молдова с цел да установи проруско правителство. Вашингтон обяви, че ще помогне на Кишинев да противостои на тези опити чрез споделяне на информация и 300 милиона долара енергийна помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сасуоло се наложи над Рома в мач с много голове и червен картон в Серия А
Сасуоло се наложи над Рома в мач с много голове и червен картон в Серия А
Кмет от Петричко дарява пари на всяко бебе, родено в селото му
Кмет от Петричко дарява пари на всяко бебе, родено в селото му