НОВИНИ

Кои са големите победители на 95-ите награди "Оскар" (ОБЗОР)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:28, 13.03.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

"Всичко навсякъде наведнъж" е големият победител на 95-ите награди "Оскар". Лентата получи почти всички най-големи награди - за филм, за актьори и режисура. За разлика от предишната година, в която запомнихме Оскарите с шамара на Уил Смит, сега нощта в Лос Анджелис премина спокойно и акцент бяха постиженията на кино дейците.

"Всичко навсякъде наведнъж" - големият фаворит, който тази нощ спечели 7 награди "Оскар" от общо 11 номинации.

Фантастика с елементи на комедия и немалка доза екшън. Лентата, която разказва за необичайните ситуации в алтернативни вселени, в които попада... собственичка на обществена пералня.

Най-добър филм, най-добра режисура за тандема Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт, три от четирите статуетки в актьорските категории. Ако някога е било правилно да се използва думата "триумф", то моментът е сега. Мишел Йео стана първата азиатка и втората цветнокожа жена, получила "Оскар" за главна женска роля.

"Това е доказателство, че мечтите се сбъдват. И дами, не позволявайте на никого да твърди, че времето ви е отминало. Никога не се отказвайте", каза Мишел Йео.

Лентата спечели и в категориите за поддържаща мъжка и женска роля. Голямата изненада - след 45 години на сцената Джейми Лий Къртис получи своя първи "Оскар".

"Всичко навсякъде наведнъж" е големият победител на "Оскар"-ите

Емоционална нощ за Брендън Фрейзър. Близо десетилетие актьорът не беше се снимал в киното. Голямото му завръщане е с филма "Китът", в който играе 170-килограмов мъж в опит да спаси влошените отношения с дъщеря си. Някогашният секссимвол на успя да скрие емоциите си, когато получи статуетка за главна мъжка роля.

"Започнах тази работа преди 30 години. Нещата не винаги се получаваха лесно, имаше възможности, които не оценявах, докато не ги изгубих. Затова искам да ви благодаря за признанието", заяви актьорът.

Разочарование, макар и да спечели 4 Оскара за "Баншите от Инишерин" на режисьора Мартин Макдона. Водещият на церемонията Джими Кимел обаче разведри обстановката, излизайки на сцената с магаренце, за което твърдеше, че е сред участниците в ирландския филм.

Най-добрият чуждоезичен филм и отличен за кинематография стана адаптацията по романа на Ремарк "На Западния фронт нищо ново". Лентата, която показва абсурдите на войната, беше сред силните претенденти и за голямата награда.

Наградите "Оскар" - най-запомнящите се моменти

Втора номинация за "Оскар" за саундтрак за Лейди Гага. Макар и да не спечели, певицата си гарантира, че с изпълнението си на сцената ще бъде автор на един от най-силните моменти на вечерта. Без грим, без специален тоалет, само с акцент върху гласа ѝ - така избра да се представи пред публиката в "Долби тиатър".

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МК: Подкрепяме "Движението за култура" в тяхното желание за подобряване на държавните институти
МК: Подкрепяме "Движението за култура" в тяхното желание за подобряване на държавните институти
Ханзи Флик: Най-важното е да играем добър, страстен футбол
Ханзи Флик: Най-важното е да играем добър, страстен футбол