НОВИНИ

Два спасени щъркела с еднаква съдба остават да живеят в столичния зоопарк

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:44, 13.03.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Два бели щъркела, които вече не могат да летят - единият от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а другият от Син кръст - София, радват посетителите на столичния зоопарк. И двата са били ранени и са получили трайни увреждания, затова не могат да бъдат върнати в природата.

Два щъркела с еднаква съдба - заради инциденти те са обречени никога повече да не полетят в небето. Пристигат в зоопарка само с месец разлика и стават неразделни. Заживяват пред погледите на посетителите в зоопарка.

Вече почти три години двата щъркела споделят общ дом в Зоологическата градина. Те не могат да летят, тъй като единият е с ампутирано ляво крило, а другият с дясно. Според специалисти, ако останат в дивата природа в това състояние, след няколко дни те ще умрат.

Едната птица е спасена в Центъра за диви животни в Стара Загора. Другата - във ветеринарна клиника в квартал Панчарево.

"Съществуват и не малко заплахи за този вид, вследствие на което и този вид попадна при нас. Сравнително чести по време на прелет са удари в стълбове или проводници на електрическата мрежа", каза Владимир Пенчев, уредник колекция "Птици" към Зоологическа градина - София.

Съседи са на тигрите, които живеят на няколко метра от тях.

"В тази клетка са временно настанени, докато бъде направена подходяща клетка за газещи птици, която няма да бъде на това място. Засега те са временно тук настанени, имат закрито помещение, в което се крият през големите студове", каза още Владимир Пенчев.

Все още не е ясен полът на двата щъркела, тъй като е необходим генетичен анализ. Птиците не са правили и опит за създаване на поколение, понеже са свикнали да създават гнезда на високо. Не се знае и тяхната възраст, но грациозността им радва посетителите.

"След като се излюпят малките, клюновете им са по-къси и кафеникави. С течение на времето, когато пораснат, след първата година клюновете придобиват този цвят, който е характерен за щъркелите, т.е. червен. По това може да бъдат различени дали птиците са от тазгодишно люпило или от някое от миналогодишните", обясни Владимир Пенчев.

Белите щъркели са защитени от Закона за биологичното разнообразие в България и са вписани в Червената книга. Ако искаме по-бързо да усетим полъха на пролетта, можем да го направим и през зимата. Защото двата бели щъркела винаги са готови да ни посрещнат грациозно. А тяхната красота може да стопли и най-премръзналия посетител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Николаева - момичето, което на 19 години вече има подобрени над 40 рекорда в плуването
Калина Николаева - момичето, което на 19 години вече има подобрени над 40 рекорда в плуването
МК: Подкрепяме "Движението за култура" в тяхното желание за подобряване на държавните институти
МК: Подкрепяме "Движението за култура" в тяхното желание за подобряване на държавните институти