НОВИНИ

Къде и в колко секции ще гласуват нашите сънародници в САЩ на предстоящите избори

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:26, 13.03.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Подготовката за гласуването на сънародниците ни в чужбина вече тече с пълна сила. По традиция, българите в Съединените щати са сред най-активните пред урните. На 2 април те ще гласуват в 56 секции.

С натрупания опит от организирането на пети вот за последните две години и с присъщия за сънародниците ни в Съединените щати ентусиазъм, мрежата от доброволци зад океана работи на пълни обороти.

"В Съединените щати са в пълна готовност всички секции, които бяха отворени на миналите избори, са отворени и този път, като има и една нова - в Такома парк, Мериленд, която е близо до Вашингтон", каза Даниел Дженев, доброволец от мрежата за организиране на изборите в САЩ.

МВнР: Очакваният брой секции за гласуване в чужбина са над 700 в 62 държави

В Съединените щати ще се гласува в 56 секции, които покриват почти изцяло районите с компактни групи българи в огромната страна.

"Законът предвижда, ако на предишни избори в секциите са гласували над 100 гласоподаватели, секциите се откриват автоматично. А в САЩ имахме 42 такива. А за останалите 14, трябваше за събираме по 40 заявления. Времето, дадено от ЦИК, не беше много, две седмици и половина, но все пак ние успяхме да съберем нужните заявления", каза още Даниел Дженев.

В Чикаго, където е най-голямата българска общност в страната, секциите отново са 8 и са на същите места, познати вече на избирателите - в генералното консулство, в центъра "Малката България", в магазин "Малинчо" и културен център "Магура".

"В половината от тях имахме машини последните няколко избора, тази година също ще имаме в огромните секции в предградията на Чикаго, включително в тази, в която съм аз. Това е единственото, което очакваме - пристигането на машините - с всичко останало сме готови", обясни Даниел Дженев.

ЦИК одобри списъка с местата и секциите за гласуване зад граница

Предложени са и съставите на СИК, заедно с резерви, които предстои да бъдат одобрени от ЦИК. На миналите избори в Съединените щати са гласували около 10 000 българи и сега Даниел Дженев очаква не по-малък брой. Уверява, че доброволците няма да се изморят да организират провеждането на вота със съзнанието, че сънародниците им желаят да направят своя избор с мисъл за България. На 2 април ще се гласува в 62 държави, където ще бъдат разкрити около 730 секции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет от Локо Пд и Берое поделиха точките на "Лаута"
Десет от Локо Пд и Берое поделиха точките на "Лаута"
Русия е съгласна на удължаване на споразумението за износ на украинско зърно
Русия е съгласна на удължаване на споразумението за износ на украинско зърно