Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МВнР: Очакваният брой секции за гласуване в чужбина са над 700 в 62 държави

от БНТ
10:30, 10.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

От 5 април 2021 г. досега сме на прага за пети път да произведем избори при три различни редакции на Изборния кодекс, немалка част от които касаещи изборите зад граница. За последните 2 години министерството и задграничните ни мисии натрупаха опит и създадоха капацитет, който гарантира успешното провеждане на избори в средно 750 секции. Това ни превръща в най-големия избирател район без изборна администрация и секции, разположени на почти всички континенти. Това заяви на брифинг председателят на Работната група "Избори" към МВнР Калин Анастасов.

Той подчерта, че работата на дипломатическите ни мисии в Северна Америка е свързана със секции, които са на стотици километри една от друга, посолството ни в Лондон за пореден път ще бъде изправено пред предизвикателствата да организира избори в над 120 секции, на мисиите ни в Западна, Южна и Северна Европа, които имат отлично взаимодействие с българските общности и доброволци, с които съвместно организират избори в повече от 400 секции. Мисиите ни в Гърция и Турция, които при изключително сложна логистика и обем от гласоподаватели, успяват да организират работата на СИК в повече от 200 места.

Очакванията на МВнР са избирателни секции извън страната да бъдат образувани в 62 държави. С решение ЦИК трябва да определи местата и броя на секциите в тези държави. Външно министерство има готовност да предприеме действия по организационно-техническото осигуряване на секциите в чужбина, като очакваният брой е между 730 и 740 секции. 115 от тях ще бъдат образувани в дипломатически и консулски представителства и в офисите на почетни консулства на Република България.

В Турция ще бъдат разкрити малко над 160 секции, в Обединеното кралство над 115, в Германия – около 74, в Испания – около 64, в САЩ – 56 , в Италия – около 26, в Гърция – около 20, във Франция – около 16.

Анастасов отбеляза още, че от МВнР очакват зад граница да бъдат изпратени между 240 и 410 машини в 240 секции в 22 държави на три континента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри осъществи обрат на старта в Индиън Уелс
Анди Мъри осъществи обрат на старта в Индиън Уелс
Бейби бум по време на коронавируса в ЕС
Бейби бум по време на коронавируса в ЕС