НОВИНИ

Експерт по сигурността: Безнаказаността е причина за увеличения трафик на мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 10.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Причините за миграцията са геополитически войни в Сирия, Афганистан, където ситуацията е размирна. В Турция също, особено след земетресението, точно в района на Газиантеп има стотици хиляди сирийски бежанци, които най-вероятно са останали без покрив. Това заяви в студиото на "Денят започва" експертът по сигурността и бивш зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

"Трудно е да се каже, че може да се очаква увеличаване на трафика. Има различни фактори. Миналата година беше най-големият приток след като границите се поотвориха след ковид пандемията. Но има и тези геополитически причини - войните и ситуацията в Сирия и Близкия изток най-вече", обясни Гунев.

Според него размерът на каналджийството е придобил такива размери, че става все по-трудно да се овладее престъпната дейност.

"Каналите са до Австрия и до Германия. Това са международни канали и във всеки един участък имат свои собствени лидери. Миграцията няма да спре. Има търсене, потоци, причини да се изтласкват мигрантите, има причини те да търсят по-добър живот най-вече в Западна Европа", каза още Филип Гунев.

По думите му тези брутални случаи през последната година, свързани с убийства на полицаи, мигранти, трябва да бъдат наказани с по най-суровия начин.

Той даде пример с Унгария и Великобритания, където също имаше случаи на задушени мигранти в камиони, и там присъдите са над 20 години не само на тези, които са карали превозните средства, а на всички участвали в престъпната схема. В Унгария е българска групата от около 10 души, които участват в трафика и един афганистанец.

"Двамата българи получават по 20 години. Всички, които са имали някаква спомагателна дейност се водят като съучастници в убийство и получават между 2 и 12 години", добави Гунев.

В момента за незаконно превеждане през границата присъдите у нас могат да стигнат до 10 години. Това са едни високи присъди, но долните граници са ниски. Но когато се стигне до споразумение с прокуратурата, присъдата може да стигне и до 5 месеца, уточни експертът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков най-полезен при поредната убедителна победа на Олимпиакос в Евролигата
Везенков най-полезен при поредната убедителна победа на Олимпиакос в Евролигата
Жители на великотърновски села готвят протест заради безводието
Жители на великотърновски села готвят протест заради безводието