НОВИНИ

Жертви и ранени при масова стрелба в религиозен център в Хамбург (СНИМКИ/ВИДЕО)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:06, 10.03.2023 (обновена)
10861
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Хамбург преживя кървава атака. При нападение срещу център на религиозната организация "Свидетели на Йехова" са убити 8 души, тежко ранените също са 8. Все още не са ясни мотивите на нападателя. Според полицията стрелецът вероятно се се самоубил.

Северен Хамбург. Малко след 21:00 часа. Кадрите от центъра на "Свидетели на Йехова" са заснети от младеж, живеещ в съседна сграда.

- В началото не разбрах какво се случва. Просто снимах с телефона си. Едва, когато увеличих кадъра, видях мъж да стреля.

Очевидци разказват, че изстрелите били на серии. С интервали от двадесетина секунди до минута.

- Имаше поне 12 изстрела. По-късно видях да изнасят тела в черни чували. Не видях извършителите.

Според полицията стрелецът най-вероятно е действал сам. Предполага се, че е мъртъв. Вероятно се е самоубил на втория етаж на религиозния център.

"Когато полицаите влезли в сградата, чули изстрели. На горния етаж открили мъртъв мъж. Но дали той е извършителя все още не можем да потвърдим", заяви Холгер Верен, говорител на полицията в Хамбург.

Състоянието на 8 от ранените е тежко, съобщават местните медии. Сред пострадалите има и бременна жена. Центърът на Свидетели на Йехова се помещава в модерна триетажна сграда. До нея има автокъща и строителен обект.

- Никога не съм си представял, че ще преживея нещо подобно, че нещо подобно може да се случи в този квартал.

"Свидетели на Йехова" възниква в Съединените щати през 19-и век. Последователите на религиозната организация проповядват ненасилие. В Германия "Свидетелите на Йехова" са около 175 хиляди. В Хамбург живеят около 4 хиляди.

През последните години в Германия бяха извършени няколко масови нападения. През февруари 2020 г. крайнодесен екстремист застреля 10 души и рани петима в централния германски град Ханау. А през 2019 г. двама души бяха убити, след като неонацист се опита да щурмува синагога в Хале на еврейския празник Йом Кипур.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сраженията за Бахмут стават все по-ожесточени
Сраженията за Бахмут стават все по-ожесточени
Ветровито и с превалявания, привечер – значителни валежи
Ветровито и с превалявания, привечер – значителни валежи