НОВИНИ

ЕК облекчава правилата за отпускане на държавна помощ за бизнеса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:07, 09.03.2023
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Бизнесът в Европейския съюз вече може да получава толкова правителствено финансиране, колкото и от американския пакет за субсидии за зелена енергия.

Това става възможно съгласно облекчените правила на ЕК за предоставяне на държавна помощ. Те бяха обявени днес с цел задържане на европейските компании на Стария континент.

Мерките на Брюксел обхващат инвестициите във възобновяема енергия, декарбонизиране на индустрията, водородни или електрически автомобили. Така Комисията се опитва да противостои на изкушенията, предлагани на бизнеса от американския Закон за намаление на инфлацията - програма на стойност 369 милиарда долара за зелени субсидии, включително данъчни кредити.

Друг риск за европейската индустрия са субсидиите в Китай. До края на 2025 година 27-те трябва да изготвят схеми за възобновяема енергия и нисковъглеродни проекти, за да отговарят на условията за облекчено правителствено финансиране.

Утре председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще разговаря с американския президент Джо Байдън в Белия дом, включително по търговските разногласия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пол Джаксън: Искам да спечеля титлата с Балкан
Пол Джаксън: Искам да спечеля титлата с Балкан
Денг Адел: Задачата ми е да помогна на Балкан да продължи да печели
Денг Адел: Задачата ми е да помогна на Балкан да продължи да печели