НОВИНИ

С електронни етикети властите ще борят спекулата при храните

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:30, 09.03.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В опита си да пресече спекулата правителството ще се опита да регламентира пътя на хранителните стоки - от производителя до магазина. Идеята е това да стане с електронни етикети, чрез които да се следи надценката по веригата. Иначе - държавата продължава и с проверките по магазините.

Сирена и кренвирши с изтекъл срок на годност бяха първите нарушения, които инспекторите от Комисията за защита на потребителите и Агенцията за безопасност на храните установиха при проверка на хранителен магазин.

Три институции с акция срещу спекулата с храни

"Това, което агенцията следи, е дали има вносен продукт, който би могъл да бъде преопакован и представен като "произход България" и вземаме проби за наличие на немлечни мазнини", каза д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Проверява се и за имитиращи продукти, подвеждаща информация на брошурите, разлика в цената на щанда и на касата, наличност на количества от продукти в промоция. Санкциите достигат до 50 000. На прицел са големите магазини.

"Тези, които държат преобладаващия пазарен дял, съвсем нормално е, прилагайки голям брой нелоялни търговски практики, да изкривяват целия пазар и да завличат по-малките търговци заедно с тях", каза Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите.

Мерки и цени: Кога ще поевтинеят стоките след проверките за спекула в магазините?

Проверките вече дават ефект според служебния премиер.

"Това, което се наблюдава като практика в редица търговски вериги, е това, че те поставят крайни промоции и намаления на цените от 25 - 27%, нещо, което говори за това, че има резерв в намаление на цените на хранителните продукти и то тези, които са от първа необходимост и които най-много засягат българските граждани, които са с ниски доходи", каза Гълъб Донев.

Предстоят още срещи на държавата с бранша и регулации на пазара, обясни Донев. А Върховната административна прокуратура се самосезира и изиска информация от държавните органи за предприетите от тях мерки по контрол на инфлацията и повишаването на цените.

Явор Гечев: Има реакция на пазара - храните влизат в промоции

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Мачът ЦСКА 1948 – ЦСКА не трябва да се провежа в Бистрица
МВР: Мачът ЦСКА 1948 – ЦСКА не трябва да се провежа в Бистрица
Нефтохимик 2010 разгроми Славия и излезе на първо място във волейболното първенство при мъжете
Нефтохимик 2010 разгроми Славия и излезе на първо място във волейболното първенство при мъжете