НОВИНИ

Демерджиев в Брюксел: Започва техническо обезпечаване на 110 км от границата с Турция

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:58, 09.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

България е получила уверение от ЕК, че ще получи финансиране за техническото обезпечаване на 110-те километра по българо-турската граница, по които няма изградена ограда. Това каза в Брюксел служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Заедно с Фронтекс България ще разработи специален софтуер за въздушно наблюдение с камери и сензори, които да подпомагат работата на граничните полицаи. Според Демерджиев това ще бъде пилотен проект, който може да се използва като пример и от други държави.

Ето какво каза Демерджиев:

- Предвиждаме да се направят камери, сензори, въздушно наблюдение - всичко това да се свърже общо и да бъде ръководено от софтуер, който да подпомага граничните полицаи. Към момента няма подобен аналог на нашата граница, мисля, че една такава система значително ще подобри нивото на сигурност в пъти.

БНТ: Без твърда стена?

- На този етап Комисията не предвижда финансиране на огради, но ние продължаваме да поддържаме мнението, че това е правилно решение. Фронтекс са на мнение, че това работи от професионална гледна точка и вярвам, че комисията ще преосмисли становището си, но на този етап не говорим за ограда, стена или нещо подобно.

Служебният вътрешен министър каза още, че е разговарял с изпълнителния директор на Европол Катрин Де Бол за изграждането в България на координационен център с представители на всички държави и Турция за борба с международния трафик на мигранти.

Демерджиев съобщи, че има еволюция в позицията на Австрия и Нидерландия по отношение на приемането на България в Шенген. Според него Австрия подкрепя действията на България в опазването на външната граница на ЕС, а Нидерландия е склонна да се откаже от исканията си за доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Хага ще изчака годишните доклади за върховенството на закона и на базата на тях евентуално ще поиска от Европейската комисия допълните разяснения за България. Демерджиев смята, че България и Румъния могат да станат членове на Шенген до края на годината. Никой не говори за разделяне на двете страни, допълни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 разгроми Славия и излезе на първо място във волейболното първенство при мъжете
Нефтохимик 2010 разгроми Славия и излезе на първо място във волейболното първенство при мъжете
Футболистките на България до 17 г. завършиха с победа европейските квалификации
Футболистките на България до 17 г. завършиха с победа европейските квалификации