НОВИНИ

Конфискуват автомобилите на пияните шофьори в Латвия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:30, 09.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Европа
Слушай новината

Драстични мерки срещу пияните шофьори в Латвия. Автомобилите им се конфискуват и се изпращат като дарение за украинските военни и болници.

Със спокойствието на пияните шофьори в Латвия е свършено. От началото на годината страната въведе сурови наказания. Всеки, заловен с 0.15 промила зад волана, се разделя с колата си. В страната с малко под 2 милиона души население за два месеца от началото на 2023 година са конфискувани 200 автомобила.

"Плашещо е да осъзнаеш какъв огромен брой коли се управляват от пияни шофьори. Можем да ги сравним с дронове камикадзе, които за късмет не избухват", казва Реинис Познакс, основател на "Аджендум".

През миналата година нарушителите с алкохол в кръвта са били 4300 души, отговорни за причинени близо 1000 пътни инцидента.

Заради събирането на много коли на наказателни паркинги, възниква идеята те да бъдат изпращани в Украйна, където се нуждаят от тях.

"Никой не подозираше, че толкова много хора пият и шофират, толкова са много, че държавата не успява да продава колите им на търгове, докато се натрупват нови. Затова ме осени идеята да ги изпращаме в Украйна", каза Реинис Познакс.

Властите обещават на Познакс да му дават по две дузини конфискувани коли всяка седмица, а цялата организация по изпращането им в Украйна се осъществява от доброволци. Организацията "Аджендум" обявява капания в Туитър и през миналата година успява да събере близо 2 млн. евро за купуване и ремонтиране на колите и за транспорта им. Досега на украинците са предадени 1200 автомобила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
81 ракети е изстреляла Русия срещу Украйна през последното денонощие
81 ракети е изстреляла Русия срещу Украйна през последното денонощие
Силно земетресение в Централна Италия
Силно земетресение в Централна Италия