НОВИНИ

Загинали или безследно изчезнали? Пред БНТ говорят близки на сирийски мигранти

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:14, 09.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тежки преходи, измами и дори смърт по границите в търсене на път към мечтаната Европа. За такива случаи разказаха пред екипа ни близки на загинали или безследно изчезнали сирийски мигранти.

Емблематичен е случаят с 16-годишно момче, което след две денонощия преход в студа издъхнало малко след българската граница със Сърбия. За случая съобщи организация за хуманитарна помощ, базирана в Берлин.

Най-често разбират от други нелегални мигранти, които са пътували заедно с техните близки. Много хора обаче нямат информация и публикуват апели за безследно изчезналите си роднини в специални групи в социалните мрежи.

Как се стига до тези трагични случаи - мигрантите получават подвеждаща информация, че пътят е лесен и трае няколко часа. Действителността се оказва различна - ходят пеша с дни, гладни, жадни и измръзнали. Близките им не спират да се питат дали са в болница, в ареста или дали вече не са сред живите. Ако се окаже най-тежкия вариант, роднините започват да търсят начини за достойно погребение макар и на чужда земя.

"Брат ми бягаше от смъртта, бягаше от теглото".

Братът на Халид обаче намерил смъртта по пътя към мечтата за Европа. Вместо обещания лек преход, ходенето в снега и студа продължило с часове.

"Вървели пеша 15 - 16 часа. Изминали може би 10 километра на сръбска територия, било мразовито. Брат ми много се изморил от пътя. Казал на момчетата с него: "Вие продължавайте, аз ще си почина, ще се върна и ще се предам". Те изминали още километър, но му звъннали по телефона, той вдигнал, не казал нито дума. Върнали се, а той бил в плачевно състояние. Вдигнали го и тръгнали да се предадат на сръбската полиция", разказва Халид.

Полицейски патрул викнал линейка, разказва Халид. Наложило се мъжът да бъде реанимиран, но починал. Погребан е в Сърбия. Близо до него е гробът на 16-годишният Мурхаф, загинал при подобни обстоятелства.

"Мурхаф е знаел, че му предстои ходене между 2 и 4 часа, но те са вървели непрекъснато две денонощия и половина. Настинал много силно и в крайна сметка е починал. Мнозинството от трафикантите се опитват да убедят мигрантите, че пътят е лесен, лек и дори тогава, когато мигрантите са сигурни, че ги лъжат, въпреки това се опитват да направят всичко възможно да преминат този път, каквото и да им струва това", разказва Ихаб Ал-Рави - журналист и активист по правата на човека.

Млада жена, чиято самоличност ще запазим, все още търси информация какво се е случило с брат ѝ.

"Брат ми е 20-годишен, амбициозен младеж, който се стреми да изгради бъдещето си. Той замина на 1 декември 2022 г. от Турция. Преминал в България и следите му се губят от 5 декември. Беше в добро здраве и не се оплакваше от нищо. Просто е бил изтощен. Досега няма никакви сведения за него".

Показва видео с мигранти.

"- Това е сръбско-българската граница. Как е пътят, момчета?
- Злато!"

Пътят обаче съвесем не е "злато". Видеото е заснето от мигранти и предоставено на нашия екип от спасителна група за хуманитарна помощ, базирана в Берлин.

"Въпреки че пътят е много труден и много рискован, те се опитват на всяка цена да стигнат до Европа", коментира Ихаб Ал-Рави .

"Когато е студено времето, когато те здравословно не са в кондиция, за да вървят много дълги маршрути, за съжаление, биват оставени от трафикантите, явно, че трафикантите имат график, не им разбирам работата. Оставят ги и продължават. След това загиват тези хора. Даже има, съжалявам да го кажа, има случаи на изядени от диви животни", добави Мохамед Ибрахим - председател на Асоциацията на сирийците в България.

Има и банди, които много често ограбват мигрантите. От какво обаче бягат тези хора, рискувайки да загубят живота си?

"В 24 часа да имаш само половин час ток и то в студа, също няма горива. Никой не бяга от хубост. Тези хора са седяли 10 години във война и не са тръгнали никъде, т.е. те не са искали да напускат Сирия, но идва един момент, в който човек казва: "аз не мога да губя цял живот в мизерия", каза Мохамед Ибрахим.

Затова рискуват да тръгнат към Европа в името на спасението. Неправителствени организации предупреждават за рисковете - предупрежденията обаче в много случаи остават нечути.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение в Централна Италия
Силно земетресение в Централна Италия
Ивайло Петев изведе Лудогорец за поредна тренировка преди мача с Черно мое
Ивайло Петев изведе Лудогорец за поредна тренировка преди мача с Черно мое