НОВИНИ

ЦИК: Общо 47 389 заявления са подадени за гласуване в 77 държави

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 09.03.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

На 7 март изтече срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Подадени са общо 47389 заявления от 77 държави. Към тази бройка са добавени 15 подадени заявления на хартиен носител чрез дипломатически консулски представителства и те ще бъдат обработени от ЦИК. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

До 11 март трябва да бъде взето решение, с което окончателно да бъдат определени местата и броят на секциите, в които да се гласува извън страната.

От общо 5609 кандидати за народни представители, 4573 са регистрирани, т.е. 1036 души са в повече от един избирателен район. От тези 4573 регистрирани кандидати 1342-ма са жени, а 3231 са мъже като разликата е почти 1/3.

ЦИК взе решение, че във всички секции в страната и в чужбина ще бъде поставена по една машина за гласуване и няма да има СИК-ове с по две машини.

Печатницата на БНБ е обявена за изпълнител на дейностите за печатане и доставка на хартиените бюлетини, както и по нововъзложената дейност за отпечатване и доставка на хартията за машинното гласуване. Има предвидена защита в хартията за гласуване с машина, така че и двата вида бюлетини ще бъдат защитени.

От ЦИК напомнят на избирателите, че до 18 март е срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича срокът и за подаване на заявление за гласуване с подвижна секционна избирателна комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина жената, блъсната от автобус на пешеходна пътека в Пловдив
Почина жената, блъсната от автобус на пешеходна пътека в Пловдив
Двама бивши футболисти и един мениджър, в битка за спортен директор на Бундестима
Двама бивши футболисти и един мениджър, в битка за спортен директор на Бундестима