НОВИНИ

Жертви и ранени при руските ракетни удари в Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 09.03.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Масирани ракетни удари в Украйна. Русия извърши една от най-мащабните си въздушни атаки срещу украински градове от седмици насам. Изстреляни са най-малко 81 ракети, сред поразените градове са Киев, Харков и Одеса. Загинали са най-малко петима души, има и ранени.

Малко след полунощ сирени за въздушна тревога започват да звучат в цяла Украйна. В 5.00 ч. сутринта първите руски ракети поразяват целите си - Одеса, Харков, Днепър.

Мощен взрив, а след него гъст черен дим. Утрото в Киев. В 7.00 часа сутринта местно време ракети и дронове камикадзе поразяват украинската столица. Засегната е енергийна инфраструктура, почти половината град остава без електричество и отопление. Към 8.00 часа сирените замлъкват, но страхът остава.

"Чух много силна експлозия. Изскочих от леглото и видях, че има подпалени коли. Прозорците на блоковете бяха счупени, навсякъде имаше натрошени стъкла. Много е страшно, много. Детето много се притесни. Омръзна ми, не мога повече да търпя тази ситуация. Това е нечовешко", заяви Людмила, жителка на Киев.

"Беше много мощна експлозия. Никога не съм си представял, че това може да се случи в задния ми двор. Станах, закусих и си взех душ. Чух по новините, че има ударени от ракета коли. Когато излязох осъзнах, че са тези зад блока. Трудно ми е да опиша как се чувствам, защото само метър вляво или вдясно... и можеше това да е моят апартамент", каза Серхий Дерунов, също жител на Киев.

Русия извършва най-мащабната си ракетна атака от три седмици насам. Удари са нанесени от Лвов на запад, през Харков на изток, до Запорожие на юг.

Електрозахранването на АЕЦ "Запорожие" е прекъснато. От украинската компания "Енергоатом" предупреждават, че генераторите работят на авариен режим, а наличното в централата гориво ще стигне за 10 дни.

Мишена на ударите са и жилищни сгради - четирима души загиват в Лвов, след като блокът им е ударен от ракета. Три сгради са опустошени от пожар. Киев съобщава, че са прихванати 34 от общо 81 руски ракети.

"Преживяхме тежка нощ. Бяха нанесени масирани ракетни удари из цялата страна. Врагът изстреля 81 ракети в опит да сплаши украинския народ и за пореден път се върна към подмолната си тактика. Окупаторите постоянно тероризират цивилни. Това е всичко, което могат да направят, но няма да им помогне. Няма да се измъкнат и ще поемат отговорност за всичко, което са извършили", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Днешните удари идват на фона на продължаващата битка за Бахмут. Шести месец руските сили се опитват да превземат източния град. Въпреки твърденията, че поне половината е преминал под руски контрол и въпреки предупреждението на НАТО, че не е невъзможно Бахмут да бъде превзет в следващите дни, украинските сили засега са категорични - продължаваме да се сражаваме.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев претърпя успешна операция във Франция
Янислав Герчев претърпя успешна операция във Франция
Държавата отпуска до 2500 лв. за обзавеждане на пострадалите от наводненията в Карловско
Държавата отпуска до 2500 лв. за обзавеждане на пострадалите от наводненията в Карловско