НОВИНИ

Кюстендил отбелязва 80-годишнината от спасяването на българските евреи

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 09.03.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Кюстендил отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. В града са организирани различни празнични прояви, шествия и изложби. Служебният министър-председател Гълъб Донев също се включи в тържественото честване.

В мрачните години на Втората световна война, когато започват да депортират милиони евреи, кюстендилецът Димитър Пешев, който по онова време е заместник-председател на Народното събрание, заедно с още четирима кюстендилци поемат инициативата за спасяването на българските евреи. Резултатът е, че около 50 000 български евреи спасени по време на войната.

България е единствената държава, която след Втората световна война в пределите си има повече еврейски граждани отколкото преди това. В Кюстендил днес са организирани доста чествания и шествия. Ще бъде открита и изложба "Кюстендилските художници от еврейски произход".

Политици, общественици и граждани се включиха в чествания. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил. Тук пристигна и служебният премиер Гълъб Донев.

снимки: БГНЕС

Премиерът заяви, че Димитър Пешев и неговата постъпка са достоен пример за човечност - пример, който трябва да следваме и днес. Честванията в Кюстендил продължават през целия ден.

Вижте повече в прякото включване на Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев: Ще дам всичко от себе си, за да помогна на отбора да се върне на правилния път
Ивайло Петев: Ще дам всичко от себе си, за да помогна на отбора да се върне на правилния път
Три институции с акция срещу спекулата с храни
Три институции с акция срещу спекулата с храни