НОВИНИ

Оставиха в ареста бившия полицай Валентин Христов заради трагедията с мигранти край Локорско

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:13, 09.03.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският градски съд остави в ареста бившия граничен полицай Валентин Христов - последният от задържаните заподозрени за смъртта на 18 мигранти в камион край Локорско.

Съдът мотивира решението си близо час. В съдебната зала стана ясно, че обвинението срещу Христов се крепи основно на свидетелски показания. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти с организатор Виктор Кузмов, който също е задържан.

Собственикът на камиона е разказал пред разследващите, че полицаят и още няколко души са идвали заедно на оглед няколко пъти преди сделката. Предоставени са записи от охранителни камери и аудиофайлове, които са запечатали момента около купуването на камиона.

Престъпната група се е събирала село Каблешково. Част от обвиняемите за засечени да използват един и същи джип, с който са се придвижвали при подготовката на камиона. Пред съда Христов обясни, че има фирма за мебели.

Вижте разказа на последния задържан във връзка с камиона край Локорско Валентин Христов

Според прокуратурата Валентин Христов е осигурил техническата поддръжка, също така е купил дървения материал и е участвал в изглаждането на тайниците в камиона. Обвиняемият разказа, че докато е бил в Гърция, е уведомен от близките си, че е издирван, а след това сам се е свързал с окръжния прокурор на Бургас.

Според защитата му обаче няма достатъчно събрани доказателства срещу бившия полицай. Христов бе задържан на границата с Гърция, но според адвоката му е имал намерение да съдейства на разследването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 години по-късно: Спасени български евреи и наследниците им разказват за събитията от 1943 г.
80 години по-късно: Спасени български евреи и наследниците им разказват за събитията от 1943 г.
ЦСКА 1948 изпрати информационно писмо до кметовете на Панчарево и на Бистрица
ЦСКА 1948 изпрати информационно писмо до кметовете на Панчарево и на Бистрица