НОВИНИ

Вижте разказа на последния задържан във връзка с камиона ковчег Валентин Христов

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 19.02.2023 (обновена)
6839
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Валентин Христов - издирваният с Европейска заповед за арест за смъртта на 18 мигранти в камиона ковчег, е задържан близо до границата между Турция и Гърция, по пътя между Александруполис и граничния пункт "Капитан Петко войвода".

Според наши източници Валентин Христов, който е бивш граничен полицай, е помагал за преминаването на мигрантите през граничната бразда и за уреждане на сметките. Репортерът на БНТ Давид Сукнаров успя да разговаря с Христов малко преди задържането му.

Задържаха в Гърция издирвания за смъртта на 18 мигранти в камиона ковчег

Валентин Христов твърди, че не се е укривал от органите на реда и няма нищо общо с камиона ковчег. Успяваме да се свържем с него по телефона, след като разбрал, че е издирван и на път за България, по думите му, за да се предаде сам.

"Аз разбрах от медиите, че ме издирвали. В петък около 10.30 ч. напуснах страната по бизнес дела, планирани преди седмица - две, дори. Имам бизнес в Гърция. Снощи разбрах, че са ме пуснали за издирване с червена бюлетина. Никой не ме търсел на адресите вкъщи, нито на работните ми места", заяви Христов.

Христов твърди, че изобщо не е запознат със случая, но не скрива, че познава сочения от разследващите за ръководител на трафика на мигранти - Виктор Кузмов.

"Да, познавам го. Не е тайна, че се познаваме. Големи приятели сме. Познавам го повече от 10 години. Няма човек, който да не го познава в града. Известна личност, дизайнер, добър авторитет. Направо останах шокиран, като прочетох тези неща".

Валентин Христов отрича да е знаел, че приятелят му се занимава с трафик на мигранти. Категоричен е, че и той никога не е помагал на бежанци, дори напротив.

"Бивш служител съм на МВР, бил съм в "Гранична полиция", подавал съм сума ти сигнали и на тел. 112, и на директора на "Гранична полиция" за мигранти в района на Бургас, така че никога не съм се занимавал с такава дейност", заяви той.

Христов твърди още, че не може да си обясни защо името му е намесено в случая с нелегалните мигранти и със смъртта на 18-те афганистанци. И заяви, че никога не е виждал въпросния камион ковчег.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БУБА Баскетбол U16 завърши на второ място на турнира в Пардубице
БУБА Баскетбол U16 завърши на второ място на турнира в Пардубице
Лора Христова завоюва сребро в преследването на европейското по биатлон за девойки
Лора Христова завоюва сребро в преследването на европейското по биатлон за девойки