НОВИНИ

81 ракети е изстреляла Русия срещу Украйна през последното денонощие

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:37, 09.03.2023
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Русия нанесе най-масираните от седмици въздушни удари срещу Украйна. Поразени бяха цели в цялата страна - от Харков на север, Одеса и Херсон на юг, до Житомир и Лвов на запад. Съобщава се за 9 жертви.

За няколко часа отново беше спряно електрозахранването на АЕЦ "Запорожие", което накара ООН да излезе със спешно предупреждение. При атаката за първи път бяха използвани и голям брой ракети "Кинжал - 6". От Кремъл обявиха, че масираните удари са в отговор на терористичен акт на руска територия, за който, според Русия, са отговорни властите в Киев.

Зловещо свистеше въздухът над столицата Киев при изгрев слънце. 7 часа звучаха сирените през нощта - най-дългата въздушна тревога в украинската столица от началото на войната.

На юг, удар срещу високоволтов електропровод прекъсна за часове електрозахранването на АЕЦ "Запорожие" - най-голямата централа в Европа. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси направи необичайно остро изявление.

"За шести път, нека да повторя - шести! - спира токът в Запоржката АЕЦ - най-голямата централа в Европа. Какво правим?! Всеки път хвърляме зар. Ако продължаваме така, един ден късметът ще ни изневери."

Без ток са 40% от жителите на Киев. Една от ракетите пада на паркинга пред висок жилищен блок.

"В 6 сутринта излязох на разходка в парка. Тъкмо се прибирах, когато ракета прелетя над главата ми, после избухнаха две експлозии. Колата ми беше в огън", разказва киевчанинът Игор Ежов.

Най-малко 5 души бяха убити в западния град Лвов, след като ракета удари дома им. Други трима загинаха в град Херсон, където беше поразена автобусна спирка.

Удари срещу енергийна инфраструктура бяха извършени и в района на Харков и Одеса. Общо 81 руски ракети са изстреляни срещу Украйна. От тях украинската противовъздушна отбрана прихвана 34. В Телеграм президентът Володимир Зеленски написа:

"Преживяхме тежка нощ. Бяха нанесени масирани ракетни удари из цялата страна. Врагът изстреля 81 ракети в опит да сплаши украинския народ и за пореден път се върна към подмолната си тактика. Окупаторите постоянно тероризират цивилни. Това е всичко, което могат да направят, но няма да им помогне. Няма да се измъкнат и ще поемат отговорност за всичко, което са извършили".

Русия обяви, че масираните удари са в отговор на терористичен акт в Брянска област в началото на март, за който бяха обвинени властите в Киев.

"Руските въоръжени сили предприеха масирани удари. С високоточни оръжия с далечен обсег, сред тях и хиперзвукови ракети "Кинжал", бяха ударени елементи от украинската военна и енергийна инфраструктура", каза Игор Конашенков - говорител на Министерството на отбраната на Русия.

За първи път Москва използва срещу Украйна толкова много ракети "Кинжал", които украинската противовъздушна отбрана няма начин да свали. Тези ракети развиват 10 пъти скоростта на звука, могат да летят на ниска височина и да поразяват цели на разстояние 2000 км. Могат да носят ядрени бойни глави. Руският президент Путин често се хвали, че НАТО няма как да отговори на тези ракети. Смята се, че Москва разполага с 42 ракети "Кинжал".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистките на България до 17 г. завършиха с победа европейските квалификации
Футболистките на България до 17 г. завършиха с победа европейските квалификации
Конфискуват автомобилите на пияните шофьори в Латвия
Конфискуват автомобилите на пияните шофьори в Латвия