НОВИНИ

Местят Паметника на Съветската армия, реши СОС

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:05, 09.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Регионални
Слушай новината

След дългогодишната сага, много скандали и дебати, политически и обществени сблъсъци, днес Столичният общински съвет реши окончателно да предложи Паметникът на Съветската армия да бъде преместен.

Още преди очакваното решение на общинарите паметникът в Княжеската градина беше обграден от жива верига от хора, които са против демонтирането и местенето му. Паралелно се проведе и втори протест пред сградата на Столичната община. Накрая двете демонстрации се обединиха и недоволните замеряха фасадата на общината с яйца и червена боя.

Столичният общински съвет прие предложението за преместване на паметника с 41 гласа "за", 13 "против" и 1 "въздържал се" предложението с доклада беше прието. Това стана с подкрепата на гласовете на "ГЕРБ-СДС", "Демократична България", "Патриоти за София" и независимите общински съветници.

Общинските съветници ще възложат на кмета да поиска от областния управител паметникът да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или да се намери друг държавен терен.

Повече от час общинските съветници решаваха съдбата на Паметника на Съветската армия. Председателят на Общинския съвет трудно въдворяваше ред в залата, защото дебатите бяха придружени от лични от нападки, освирквания и подвиквания.

"Ние сме свидете как периодично в годините този въпрос е заглъхвал и се появявал, ние винаги сме били за това но сме искали да стане ефективно и законно", каза Антон Койчев, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

Защитници на паметника го обградиха с жива верига. Протест имаше и пред общината.

С жива верига протестиращи се обявиха срещу преместването на Паметника на Съветската армия

Защитниците на паметника се обединиха, като блокираха движението по улица "Московска" и замеряха сградата на общината с яйца и червена боя.

В заседателната зала противниците на предложението за местенето казаха, че то е е правно необосновано, защото монументът е определен за недвижима културна ценност през 2018 година.

"Мнозинството в този общински съвет има толкова правомощия върху Паметника на Съветската армия в София, колкото върху този на Съветската армия във Виена. Това решение няма никаква правна стойност, паметникът е собственост на държавата и Общинският съвет не може да се изказва за неговото преместване", каза Иван Такев, председател на Градския съвет на БСП.

Все пак решението подкрепиха 41 общински съветници, 13 гласуваха "против" имаше и 1 "въздържал се". Следва Общинските съветници да възложат на кмета да поиска от областния управител паметникът да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или да на друг държавен терен.

Предложението е от 2020 г., но досега не беше прието. Последна дума има областният управител.

"Областният управител в крайна сметка е в една много деликатна ситуация, защото ако той откаже да го премести, той трябва да намери стотици хиляди лева, за да го ремонтира, защото той е опасен за здравето и живота на хората и буквално, освен метафорично за нашето достойнство", каза Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България".

Приетият днес доклад предвижда главният архитект да започне процедура за конкурс по Подробния устройствен план и публичното пространство около Паметника на Съветската армия да има нов облик.

Това не е първият път, в който общинският съвет решава паметникът да бъде преместен. Такова решение е взето и преди 30 години, но демонтажът е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов. Според служебния премиер разгарът на политическата кампания е крайно неподходящ момент за решаването на бъдещето на монумента.

"Политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търся съвместни решения, така че политиците да оставят тази тема за след изборите в спокойна среда да се търси най-правилното решение", каза Гълъб Донев.

Паметникът на Съветската армия е монументална композиция посветена на Съветската армия. Построен е през 1954 г. След 10 ноември паметникът става повод за разгорещени спорове за значението и бъдещето му. От 2011 г. до днес монументът е чест обект на протестни акции, които се засилиха след началото на войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕЦ "Запорожие" отново остана без ток заради руските атаки, ООН със спешно предупреждение
АЕЦ "Запорожие" отново остана без ток заради руските атаки, ООН със спешно предупреждение
Помощник генералният директор на ЮНЕСКО: Страната ви разполага с уникално културно наследство
Помощник генералният директор на ЮНЕСКО: Страната ви разполага с уникално културно наследство