НОВИНИ

Мерки и цени: Кога ще поевтинеят стоките след проверките за спекула в магазините?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:00, 06.03.2023
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Най-късно до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат резултати и да доведат до понижение на цените. Това обяви в "Денят започва" председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. По думите му поевтиняване се очаква особено при стоките, чието ценообразуване е резултат от нелоялна търговска практика и това са предимно хранителните стоки. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата въпреки проверките поскъпването на храните в първите дни на март продължава.

Поскъпването на храните продължава и в началото на март

За последните месеци Комисията за защита на потребителите е проверила цените в над 470 търговски хранителни обекта и при тях са открити 452 нарушения. 200 са свързани с нелоялни практики. Сред тях преобладава подвеждащата информация от страна на търговците. Често те привличат потребителите с промоционални стоки, които не са налични. Ежедневие са неверни обяви от типа на "3 на цената на 2" или "само днес на тази цена".

"Тези нелоялни търговски практики, използвани от големите пазарни играчи, които държат 50 - 60% от пазара, изкривяват целия пазар, завличат по-малките търговци и се явяват предпоставка за изкуствено завишаване на цени", каза Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите.

Според председателя на Комисията за защита на потребителите при проверките са установени надценки от страна на търговците, надхвърлящи 90%. При това те са извършени в различни краища на страната в големи търговски вериги. Неговата прогноза е, че въпреки взетите мерки от страна на държавата, резултати ще се усетят след няколко месеца.

"Все пак след констатирането на такива нарушения, има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конкретната заповед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, все пак актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол", каза още Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите.

До 6 месеца се очаква мерките срещу спекулата да дадат резултати, обяви председателят на КЗП

Търговците са раздвоени в преценката си дали проверките са довели до поевтиняване на цените. Пламен Панайотов е управител на хранителен магазин в Русе. Казва, че много от колегите му са фалирали, а той за да оцелява и да не губи клиенти, слага минимални надценки. Според него досега проверките не са свалили цените.

"Всеки божи ден ми носят нагоре цени, всеки божи ден. И когато говоря с доставчиците, всеки път стана като рутина – Има ли нагоре вдигната цена? – И всеки път е "да". Хайде, да не е всеки път, 50%. Днес ако няма, на другия ден ще има. Това е постоянно.

– Само на хранителните стоки ли?

– За всички стоки. И на козметиката се вдига, на чантичките го кажи, абсолютно всичко върви нагоре.

– Това оказва ли върху оборота някакво влияние?

– Естествено, че оказва", обясни Пламен Панайотов, управител на хранителен магазин в Русе.

"В началото на годината имаше леко увеличение, но сега малко се задържаха цените. Имаше лек спад на някои видове кашкавали, но не на всичко, на някои видове кашкавали и сирене", каза Мария Пенева, търговец от Варна.

Снимки: БГНЕС/Архив

На друго мнение са обаче потребителите:

- Няма никаква промяна, ей сега пазарувах. 2,10 лв. са кг картофи. Тук сега една позната е дала 7 лв. за 10 яйца. При сиренето като го вземат, всеки във веригата слага по 20% и то става много скъпо.

БНТ: Вярвате ли, че за следващите три месеца ще има резултат и ще се понижат цените?

- Не мисля. Нямаме опит в годините да се понижават цени у нас.

- Аз не усещам промяна в цените. Високи са цените и има спекула най-вече заради прекупвачите. Краставиците например, доматите, производителите заради страха от по-високия газ, който се използва в оранжериите, не засяха и тази година ще има нулева година от по-масовото производство на домати и оттам вече ще се повишават и крайните цени.

"Всеки си прави сметката, всеки гледа да намалява разходите. Вземат най-необходимото и до там - хляб, салам – от най-евтиния, такива дреболии, кашкавал – и то във възможно най-малки количества. Нямат хората пари", каза още Пламен Панайотов - управител на хранителен магазин в Русе.

Данните на Комисията по стоковите борси и тържищата показват, че поскъпването на храните е продължило и в първите дни на март. Поскъпнали са оранжерийните домати и краставици, морковите, портокалите и пилешкото месо.

Все пак някои продукти поевтиняват. Сред тях са олиото, картофите, ябълките, кравето масло.

Вижте повече и в прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло", прокуратурата иска екстрадицията му (ОБЗОР)
Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло", прокуратурата иска екстрадицията му (ОБЗОР)
Локомотив София се похвали с национал на Гамбия
Локомотив София се похвали с национал на Гамбия