НОВИНИ

Екоинспекцията в Бургас установи две нарушения по казуса с багера на плажа в Равда

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 06.03.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Развитие по казуса с багера на плажа в Равда. След повторна проверка на екоинспекцията днес, са установени две нарушения. През уикенда хора са забелязали как тежкотоварна машина разкопава пясъка по ивицата и подали сигнал.

След като от екоинспекцията в Бургас преустановиха изкопните дейности по плажа, днес извършиха повторна проверка.

"Беше извършено замерване на това, което е извършено на територията на морския плаж. Това, което установихме ще бъде сравнено със цифровите данни, които имаме в инспекцията, за да установим обхвата и съответно дейността какво точно е засегнала", каза Станислав Георгиев, експерт "Защитени територии" към РИОСВ-Бургас.

Пясъчните диги са високи около 2 метра и ясно си личи, че пясъкът е взет от брега. Заснетите GPS координати на разкопаната част от ивицата са показали, че има частично засегнати зараждащи се дюни и е увреден брега. Концесионерът на ивицата не пожела да застане пред нашата камера, но обясни, че дигата се изгражда, за да се защити брега от бурното море.

"Това не е забранено от закон, това не е забранено от никоя наредба. Напротив – това ни е вменено като задължение и ангажимент по договор на всеки един стопанин на морски плаж. И ако ние не възстановим, не опазим и не подготвим плажа в летния сезон, по начин, по който да е безопасен и приятен за плажуване, съответно сме санкционирани от съответното министерство. Искам да ви покажа снимки на световни практики, това се прави с цел за запазване на морските плажове", обясни Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Жители на Равда останали учудени, след като видели как багера копае в пясъка. Твърдят, че ивицата никога не е била компрометирана от морето през зимата.

Христо Христов, жител на Равда: "За мен това е някакво безумие. Тази дига, която е изкуствена, го пазеше, никога не е имало някаква интервенция от страна на морето".

Катерина: "Нищо тук не може да се загуби, освен ако се натовари на някакви камиони и се изнесе. Тогава се губи. Това нещо пак ще се застели, защото морето си има тази способност, да изважда, да отмъква".

"Защитни диги могат да бъдат изграждани, само да не е в плаж, който е предмет на защитена територия. Тази дейност става, обикновено, координирана с РИОСВ, и ние описваме с какво е необходимо да бъде съобразена, за да няма нарушения", заяви Павел Маринов, директор на РИСОВ-Бургас.

Сега полицията трябва да установи нарушителя, след което ще бъде глобен.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението на влаковете у нас се осигурява от поне тристепенен контрол
Движението на влаковете у нас се осигурява от поне тристепенен контрол
Финалите за Купа на България по баскетбол за мъже ще се проведат от 21 до 24 март в "Арена София"
Финалите за Купа на България по баскетбол за мъже ще се проведат от 21 до 24 март в "Арена София"