НОВИНИ

Вместо звънец пускат популярна музика в благоевградско училище

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 06.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Образование
Слушай новината

В благоевградско училище замениха обичайния училищен звънец с музика и вече посрещат учениците с подбрани популярни мелодии. Целта е да се създаде позитивна атмосфера и ведро настроение.

Така под звуците на Victory от два месеца започва всеки учебен час в благоевградското Осмо средно училище, а нелеката задача да подбере подходящата мелодия се пада на учителката музика Вергиния Георгиева.

Първоначално тя се спира на 23 звукови сигнала, от които училищното ръководство избрало двата най-подходящи за начало и край на часовете.

"Една от мелодиите е темата Victory на Бонд квартета, инструментална музика. Сега в четвърти клас изучават струнните оркестри, минавайки по коридора, слушайки това прекрасно изпълнение на Бонд децата придобиват още по-богата култура за струнните ни оркестри. Другото ни произведение е фрагмент, музикална фраза от танца Letkis на Роберто Делгадо. Тази пък мелодия много добре се възприе от децата 1-во до 4-ти клас", каза Вергиния Георгиева, учител по музика.

Всички ученици приемат положително и с много емоции новия музикален звънец.

"Танцуват, особено малките на Letkis танцуват, а и само по себе си Letkis означава верижен танц и те го усетиха без да сме им казали какво е това. Танцуват и се забавляват, това е истината", казва Вергиния Георгиева.

В училището от година работи и друго нововъведение - електронна система за комуникация между родители и учители, като за целта на централния вход е монтирана специална камера и домофони.

"Чрез видеофона родителите се свързват на входа на училището със съответния колега и след като бъде идентифициран визуално и гласово родителя, детето тръгва към изхода на училището и се взима от родителя. Изключително ефективно средство за контрола за влизане и излизане от училище", казва Сергей Биров, директор на VIII СУ „А. Костенцев".

"Улеснение е за нас, защото не се налага да влизаме в училището, знаем всички и каква беше ситуацията с ковида, и това наистина е едно улеснение", обяснява Валентина Стефанова, майка на ученик.

В училището вече планират и други нововъведения, свързани с обучителния процес на децата. За сега обаче запазват тайна какви ще бъдат те.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Над 75% от хората у нас изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
НСИ: Над 75% от хората у нас изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
След трагедията в Гърция: Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса
След трагедията в Гърция: Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса