НОВИНИ

Емил Димитров: Контролът на Изпълнителна агенция "Околна среда" по отношение на парниковите газове е бил слаб

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 06.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Сигналите, които съм подал, са от две години. Лаура Кьовеши при посещението си у нас заяви, че първото нещо, с което ще се заеме, е проверката в енергийни и топлофикационни дружества. Оказа се, че не е така. Те си имат техен график, това каза в "Денят започва" бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Проблемът е друг - дали тези фирми косвено са свързани или не, защото Христо Ковачки официално им е консултант. Ако не са си плащали квотите тези фирми, към тях трябва да има санкции, тъй като са ощетили ЕС и респективно България, но пък са дали евтин ток, посочи той.

Изпълнителна агенция "Околна среда" е тази, която дава комплексите разрешителни, дава разрешителното за парниковите газове и приема верифицираните от съответна лаборатория доклади, за да се изплатят квотите. И там е трябвало да спрат докладите, да направят повторна проверка, но това, за съжаление, не се е случило, подчерта Емил Димитров.

Направи извода, че контролът на изпълнителната агенция е бил слаб и посочи, че е трудно да се докажат вреди отпреди 5 години. Само по аналогия може да се съди какви са били вредните емисии или ако има защитен свидетел, който да изнесе данни.

Обясни, че по времето, когато е бил министър, петкратно е сменял директора на Изпълнителна агенция "Околна среда", защото са установявани многократни нарушения.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо работодатели сезираха ЕК за новата формула за определяне на минималната заплата?
Защо работодатели сезираха ЕК за новата формула за определяне на минималната заплата?
АЕЦ "Запорожие" е във фокуса на среща на Международната агенция за атомна енергия във Виена
АЕЦ "Запорожие" е във фокуса на среща на Международната агенция за атомна енергия във Виена