НОВИНИ

Опасни блокове в пловдивския квартал "Столипиново"

bnt avatar logo
от БНТ
21:56, 05.03.2023
8744
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Проблем от години вече предизвиква сериозно безпокойство – 22 многоетажни блока в пловдивския квартал "Столипиново" са в окаяно състояние, защото от десетилетия мазетата им са пълни с вода. Хората, живеещите там, следят с безпокойство новините от Турция и са силно притеснени, че сградите са опасни и при евентуално земетресение могат да рухнат. От фондация "Хаир" призовават за бързи спасително-строителни дейности и дори са изготвили план за ремонтите.

От местната власт признават, че блоковете са в окаяно състояние. Община Пловдив е собственик на над 50% от апартаментите и ги отдава под наем, но мазетата на 100 входа от години са пълни с вода, която се излива по улиците.

"Зов за помощ. Ние не можем вече да живеем повече така, защото до третия етаж вода няма. 30 години блоковете вътре избите са пълни с вода. Никой не ни обръща внимание", каза Яшар Асан.

Всяка година от районното кметство пишат писма за финансиране на отводняването, но пари няма. През 2019 г. са били необходими 1 милион и 300 хиляди лева. Блоковете са удържали на земетресението през май 2020 година в Пловдивско, но при бъдещ по силен трус от местната власт не се наеха да правят прогнози.

"Задължително тази година тези пари за отводняване да се намерят от община Пловдив и да се направи едно обследване и да се кандидатства по различни програми, но трябва да се направи, тъй като тези блокове са собственост на община Пловдив", обясни Иван Стоянов, кмет на район "Източен" - Пловдив.

"Първите сгради, това са ул. "Сокол", където основите са прогизнали вече. Много сериозно е положението. При един земетръс може да има много сериозни последствия за живота на хората, които живеят в тези апартаменти", казва д-р Асен Колев.

Проектът, представен от фондация "Хаир" пред общината показва, че само за отводняване, ремонт, смяна на ВиК-инсталациите на 5 от блоковете и прилежащите им терени са необходими 12 милиона лева.

Репортер: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо изпратил самолет с помощи за бедстващите от земетресенията в Турция
Роналдо изпратил самолет с помощи за бедстващите от земетресенията в Турция
Въздушна тревога в редица райони на Украйна, продължават сраженията в Бахмут
Въздушна тревога в редица райони на Украйна, продължават сраженията в Бахмут