НОВИНИ

Българският полярен кораб успешно приключи мисията до Антарктида - какво предстои?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:52, 05.03.2023
5498
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Българският полярен кораб успешно приключи своята мисия на Антарктида и вече е на път за дома. Следим с голям интерес тази полярна мисия, заради новите хоризонти, които е призвана да разкрие пред българските учени и страната ни.

Журналистката на БНТ Мария Чернева за втори път посети Ледения континент и заедно с операторката Анна Андреева стана част от мисията на полярниците.

Всичко беше различно, най-вече огромният обем от работа, която се върши сега там. Базата на остров Ливингстън вече е затворена, а малко след полунощ наше време бяха качени и последните антарктици от 31-вата полярна експедиция. На кадрите от последните часове работа на базата се вижда трескавата подготовка по зазимяването.

Лятото на Ливингстън приключва и предстои люта зима. Лодките, шейните се мият и се прибират, въжетата на лифта, около строежа на научната лаборатория, също. Имат си ново складово помещение. Ново е не само то. На 36-ата година от първата експедиция, нашата база вече има нов инсенератор, нова пречиствателна станция, нова водоснабдителна система, друг водоизточник - ледник.

Най-накрая плажът беше прочистен от всички метални отпадъци, трупани през годините. И всичко това стана в рамките на един сезон, постижение, което стана възможно благодарение на полярният ни кораб "Св. св. Кирил и Методий". Разтоварването на неосигурен бряг беше най-голямото предизвикателство пред екипажа, с което те се справиха блестящо. Решиха сложната задача с понтонен сал и две лодки. Така беше пренесено огромно количество товар, включително и нужният цимент за основите на новата научна лаборатория.

Снимки: БНТ

Корабът е главният герой на тази експедиция - накратко НИК 421. Подготовката за това плаване, 2 години и половина от купуването на кораба до реалната му мисия, също е своеобразен рекорд. Той мина през ремонт и преоборудване, за да се превърне освен в полярен кораб, и в своеобразна научна лаборатория. Неговата динамично позиционираща система всъщност направи възможно акостирането и маневрирането в залива Емона.

Освен че в първата част от плаването се превърна в обучителна база на курсанти от военноморското училище във Варна, за учените корабът дава едно голямо обещание за качествено различна научна работа. Първо се ускори неимоверно строежът на новия лабораторен блок. Полагането на основи, които да са устойчиви на полярните експедиции, само по себе си е един сложен научно-изследователски проект. От своя страна лабораторията, ще даде много повече възможности за нови проекти, които достойно ще наредят страната ни сред големите полярни нации.

Но и сам по себе си корабът е научна база. Един от важните научни проекти за изследване на дънните екосистеми заложи на взимане на проби седименти от дъното, което може да се направи само от борда на кораба. Всички останали проекти, като изследването на ледниците или езерата, като част от световния баланс на въглероден диоксид биха били много по-значими и ефективни с използването на апаратура, която може да бъде доставена от НИК 421.

Корабът вече пътува през пролива Дрейк - най-бурният пролив, които може да предложи Световният океан.

По последна информация, НИК планира много добре момента на тръгването си и в момента се движат в относително спокойни води. Антарктиците ще слязат на "Пунта Аренас" съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на 31-вата полярна експедиция. Те ще се приберат в България до седмица.

А кораба го очаква по-дълго пътуване през Атлантика и Гибралтар, Средиземно и Черно море. Очакваме ги в края на април.

БНТ ще събере всичко важно около това пътуване в голям документален филм. Но преди това, от следващата седмица започваме видеопоредица с най-интересните и вълнуващи моменти от него.

ОТ БОРДА НА КОРАБА КЪМ АНТАРКТИДА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер излезе втори в Серия А след лесна домакинска победа над Лече
Интер излезе втори в Серия А след лесна домакинска победа над Лече
Висшите духовници във Ватикана вече ще плащат наем за жилищата си
Висшите духовници във Ватикана вече ще плащат наем за жилищата си