НОВИНИ

Висшите духовници във Ватикана вече ще плащат наем за жилищата си

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:34, 05.03.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Кардиналите и високопоставените служители на Светия престол вече ще плащат наеми за заеманите от тях имоти. Папа Франциск реши да ги лиши от привилегията да ги ползват безплатно.

Отговорните кадри в католическата църква са призовани да направят "жертва" с оглед на икономическите трудности.

Досега кардиналите, живеещи в апартаменти на Ватикана, бяха освободени от плащането на наем. Това вече няма да е така. Висшите духовници ще се радват на имотите си срещу пазарни цени. Ватиканът разполага с множество недвижими имоти. Според оценки те за милиарди евро и се намират включително на престижни адреси в Париж, Лондон и Женева, също и в Рим.

Папското решение за отнетата привилегия е взето, "за да се посрещнат нарастващите ангажименти" на Католическата църква "в особено тежък икономически контекст като днешния", се казва в официалния информационен сайт на Ватикана.

Мярката няма да се прилага за действащите договори, които ще останат в сила до изтичането си. Но "те няма да могат да бъдат продължени или подновени, освен ако не се спазват" новите правила. Всяко изключение ще трябва да бъде одобрено "директно от Светия отец".

Папа Франциск беше избран през март 2013 година.Оттогава той полага усилия да сложи ред във финансите на Светия престол и същевременно се опитва да засили прозрачността във Ватикана.

През 2021 г., за да оздрави финансите на Светия престол, понесли тежък удар заради пандемията от COVID-19, аржентинският папа намали с десет процента заплатите на кардиналите, другите висши духовници и префектите на светите конгрегации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое записа домакинска победа над Академик Пловдив в НБЛ
Берое записа домакинска победа над Академик Пловдив в НБЛ
Ливърпул унижи Манчестър Юнайтед, разгромявайки го със 7:0
Ливърпул унижи Манчестър Юнайтед, разгромявайки го със 7:0