НОВИНИ

Въздушна тревога в редица райони на Украйна, продължават сраженията в Бахмут

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:21, 05.03.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Въздушна тревога за няколко часа беше обявена в редица райони на Украйна. Продължават ожесточените сражения в и около източния украински град Бахмут. Според Киев, руските сили там търпят огромни загуби.

За денонощие украинските сили са отбили над 130 атаки в 5 направления, където са съсредоточени основните сили на противника - купянското, лиманското, бахмутското, авдеевското и шахтьорското направление. Множество атаки са отблъснати в различни райони на Донецка област. На места там укарински войници стрелят с френски тежки минохвъргачки.

"Сега е много по-лесно отпреди. Техните основни сили се прегрупираха към Бахмут, но понякога врагът опитва да ни атакува на малки групи с артилерия. По няколко пъти на ден, дори с авиация, но ние удържаме", казва Сергий, украински войник в Донецка област.

Тежки сражения продължават да се водят за Бахмут, който е важен транспортен възел за снабдяване на украинската армия в Донбас. Според украинския министър на отбраната Олексий Резников руските сили дават "до 500 убити и ранени всеки ден".

Според Резников Бахмут е "символично място за руснаците", поради което те полагат и такива усилия да го превземат. Завземането му обаче ще е без значение за по-нататъшния ход на бойните действия в Донбас, изтъква украинският министър в интервю за германската преса.

Град Краматорск в източна Украйна е на 20 километра от фронта. Много от жителите се страхуват, че ако Бахмут падне, градът им ще бъде следващата мишена. Преди почти година тук загинаха 58 цивилни при руска ракетна атака срещу гарата. Сега влаковете се движат и с тях украински войници пристигат в отпуск или заминават за фронта.

"Бием се за нашата свобода и демокрация", казва Константин, войник от фронта в Бахмут.

На други места като Орихив, на 50 километра от Запорожие, местни жители отказват да се евакуират. Като 44-годишната Любов Синча, която слага чували с пясък пред прозорците, за да се предпази от шрапнели.

"Бих искала да се евакуирам, но не мога да си представя да тръгна без мъжа си. Няма да се справя с децата", споделя тя.

Украинската полиция от Запорожка област редовно посещава селища като Орихив, за да достави хуманитарна помощ и да информира за програми за евакуация. Над 3 милиона и половина са вътрешно разселените хора в Украйна, напуснали дома си заради войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни блокове в пловдивския квартал "Столипиново"
Опасни блокове в пловдивския квартал "Столипиново"
Автомобил избухна в пламъци в Пловдив, няма пострадали
Автомобил избухна в пламъци в Пловдив, няма пострадали