НОВИНИ

Повторна проверка на разкопания плаж в Равда направи РИОСВ - Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 06.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Екоинспекцията в Бургас направи повторна проверка на разкопаната пясъчна ивица в Равда след сигнала за багер на плажа и констатираните нарушения от органите на реда. Тази сутрин бяха заснети GPS координатите на разкопаната част от ивицата.

До края на деня се очаква да стане ясно дали ще има санкции.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

"Това, което установихме, ще бъде сравнено със цифровите данни, които имаме в инспекцията, за да установим обхвата и съответно дейността какво точно е засегнала", обясни Станислав Георгиев експерт "Защитени територии" към РИОСВ-Бургас.

Оказва се, че по ивицата има зараждащи се дюни и проверката трябва да установи дали те са засегнати.

"Ще бъдат сравнени данните с местообитанията, които са картографирани на този плаж на зараждащите се дюни. Също ще установим дали има нарушаване на бреговата ивица, която по кадастрална карта минава някъде тук, заедно със защитената зона откъм морето. И въз основа на тези данни, като ги сравним, ще стане ясно какво нарушение има и кой е отговорен за това", заяви Павел Маринов, директор на РИОСВ-Бургас.

Снимки: БГНЕС

Концесионерът на ивицата не пожела да застане пред нашата камера, но обясни, че дигата се изгражда, за да се защити брега от бурното море. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове също заеха подобна позиция.

"Това не е забранено от закон, това не е забранено от никоя наредба. Напротив, това ни е вменено като задължение и ангажимент по договор на всеки един стопанин на морски плаж. И ако ние не възстановим, не опазим и не подготвим плажа в летния сезон, по начин, по който да е безопасен и приятен за плажуване, сме санкционирани от съответното министерство. Ето снимки на световни практики - това се прави с цел за запазване на морските плажове", заяви Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

От Асоциацията на концесионерите казват, че по данни на Института по океанология България губи по 45 дка от бреговете си всяка година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезателите ни по скокове във вода спечелиха 7 медала в Стокхолм
Състезателите ни по скокове във вода спечелиха 7 медала в Стокхолм
Ню Йорк сломи Бостън след две продължения за 9-и пореден успех в НБА
Ню Йорк сломи Бостън след две продължения за 9-и пореден успех в НБА