НОВИНИ

Ръст на фишинг атаките - как да се предпазим?

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 06.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на фишинг атаките е регистриран през последните месеци. Все по-често онлайн измамници се опитват да крадат данни или да прокарат зловреден код чрез фиктивни жалби, призовки за дела и други измамни имейли.

Нова измама: Хакери крадат банкови данни с фалшиви мейли

В "Денят започва" беше показана фалшива призовка от името на МВР и Интерпол, а експертът по киберсигурност Любомир Тулев даде съвети за безопасност.

"Идеята на измамниците е да могат да създадат легитимност, за да се хванете на въдицата. Един от основните индикатори на фишинг мейла е генералното обръщение, например - "Здравейте!" - нямаме конкретно обръщение по име. На второ място във фишинг мейлите почти винаги имаме прикачен файл, който може да съдържа и зловреден код, който да зарази вашия компютър. Използват се лога на Европол, Интерпол, полицията, имена на различни компании и подписи на различни директори. Всичко това идва, за да създаде представата, че имейлът е легитимен. Много често те целят да създадат усещане за спешност, за да действаме емоционално и първосигнално", каза Тулев.

Много е важно да проверим и домейна, от който е изпратен имейла.

Освен фишинг имейл може да получим и измамен есемес с линк, предупреди Тулев. Тогава е добре да гледаме номера, от който е изпратен есемеса.

"Например, ако отпред има код от чужда държава, няма логика той да е реален. Много често, когато последваме този линк, отиваме в измамна страница, изглеждаща досущ като тази на приложението ви за банкиране и през него могат да откраднат потребителското ви име и парола", предупреди експертът по киберсигурност.

Огромен ръст на кибератаките по света - застраховките за тях скоро може да са недостъпни

Затова съветва, всеки път, когато получите подобен имейл или есемес, да проверите по друг канал написаното в него като се свържете с институцията, от чието име е изпратен.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев направи 22 спасявания при загуба на Колорадо Аваланч
Александър Георгиев направи 22 спасявания при загуба на Колорадо Аваланч
Клоп определи вечерта като перфектна, докато Тен Хаг разкритикува играчите си
Клоп определи вечерта като перфектна, докато Тен Хаг разкритикува играчите си