НОВИНИ

Защо работодатели сезираха ЕК за новата формула за определяне на минималната заплата?

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 06.03.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Работодателските организации сезираха Европейската комисия по въпроса с формулата за определяне на минималното възнаграждение. Според представителите на бизнеса при въвеждането на новите правила за определяне на минималната работна заплата у нас не е спазена процедурата, заложена в европейската директива.

Бизнесът сезира ЕК заради размера на минималната работна заплата

Адекватна ли е новата формула за определяне на минималната работна заплата коментираха в "Денят започва" заместник-председателя на Българската стопанска камара Мария Минчева и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Според процедурата при определянето на минимална работна заплата трябва оценка на това колко адекватна е тя. В България казахме, че минималната работна заплата е равна на 50% от средата. С това се обезсмисля се цялата процедура, която предхожда това решение - разработването на критерии, ролята на работодатели и синдикати и се казва: "Това число ще бъде толкова, то се определя през септември на база статистически данни", каза Минчева.

НС реши: Минималната работна заплата ще е 50% от средната за страната

"Ние трябва да приемем механизъм за определяне на минималната заплата и тя трябва да е адекватна, според директивата. Тя насърчава и колективното трудово договаряне, за което у нас никой не говори, но за нас тази част е съществената. Затова, донякъде, бих се съгласил, че по начина, по който българският парламент се позова на директивата, той не я транспонира, а се позова на нея и фиксира едно съотношение. Да, втората част на директивата - насърчаване на колективното договаряне на заплащането на труда в много голяма степен не видя бял свят. Това, което направи народното събрание е една стъпка, но върху нея трябва да се гради - тази адекватност трябва да се мери и оттук насетне и нагоре над това минимално ниво", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда Кърджали посреща Спартак Варна в последния мач от 22-ия кръг
Арда Кърджали посреща Спартак Варна в последния мач от 22-ия кръг
Емил Димитров: Контролът на Изпълнителна агенция "Околна среда" по отношение на парниковите газове е бил слаб
Емил Димитров: Контролът на Изпълнителна агенция "Околна среда" по отношение на парниковите газове е бил слаб