Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Явор Гечев: Има реакция на пазара - храните влизат в промоции

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 08.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки за цените на храните, заяви в "Денят започва" министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите му огромна част от цените при хранителните продукти са започнали да влизат в промоции до 25%.

"Ние обаче не искаме тази история да е епизодична - искаме да е траен подход, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние смятаме, че има достатъчно пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, защото ако правиш промоция - намаляване на цените на доставчиците за сметка на производителите - това е особен вид натиск".

Той увери, че държавата няма да води битки и войни с търговските вериги, което обаче не значи, че не разполага с инструменти, с които да си върши работата.

Мерки и цени: Кога ще поевтинеят стоките след проверките за спекула в магазините?

Почти е завършена информационната платформа за цените на продуктите, готова е и първата наредба за контрола на хранителната верига от внос до щанд. Работи се и по още една наредба, която забранява т.нар. нелоялни търговски практики, чрез които търговците качват цените, уточни Явор Гечев.

Министърът заяви, че държавата може да въведе различни видове мерки, включително електронни етикети за основни продукти в магазините.

"Електронният етикет е малък компютър. В редица държави това е етикетът, който има фискална памет и е свързан с редица платформи, които проследяват цените онлайн. Можем да въведем подобни етикети за редица продукти, които проследяваме".

Ще поканим веригите да съдействат на този процес, няма да водим войни, повтори Гечев и отново напомни, че държавата разполага с още много ресурс, който може да бъде използван.

Няма да има поскъпване на яйцата преди Великден, уверяват от Съюза на птицевъдите

Благоразумието едва ли ще свали цените - коментира Гечев - трябва да се води разумна политика и ако обществото взима повече блага, правителството също ще е по-благосклонно спрямо търговците.

Още отсега започваме да прилагаме нормативна рамка, няма да чакаме Народно събрание, заяви Гечев и коментира, че надценката на продуктите в магазините не трябва да надвишава 20%.

"Надценката, която на щанда, съдържа в себе си N брой такси, включително реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, допълнителни такси на оборот. Това ние смятаме, а и не само ние, това са добрите търговски практики, че трябва да е елемент от цената и да е включено в надценката".

Той заяви, че на сайта на Министерството на земеделието от години има информация за събирането на цени.

"Всички данни, които ползваме, са публични. За да ги направим по-приложими, правим допълнителна електронна платформа, която медиите и гражданите всеки ден ще могат всеки ден да виждат. Ние стъпваме на истински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат".

Българският хляб се прави от българска пшеница, категорични са от Съюза на хлебарите и сладкарите

И Явор Гечев увери, че българският хляб се прави само от българска пшеница, както и че хлебопроизводителите сами са готови да се подложат на проверки.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жени в униформа: Говори гл. комисар Росица Димитрова - първата дама, оглавила Главна дирекция в МВР
Жени в униформа: Говори гл. комисар Росица Димитрова - първата дама, оглавила Главна дирекция в МВР
Напрежение между съседи в Русе заради отоплителна инсталация
Напрежение между съседи в Русе заради отоплителна инсталация