НОВИНИ

Сблъсъци в столицата на Грузия заради проектозакон за чуждестранните агенти

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:28, 08.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Сблъсъци и арести в столицата на Грузия. До размириците се стигна след масов протест срещу проектозакон за чуждестранните агенти. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че има ранени и от двете страни.

Камъни и бутилки със запалителна течност летяха срещу полицаите в Тбилиси. Това беше отговорът на протестиращите на готвения закон за чуждестранните агенти. Силите на реда използваха сълзотворен газ и зашемятаващи гранати, за да разпръснат демонстрантите. Това обаче не отказа разгневените грузинци. Те заплашват с нови протести.

Според проектозакона всички организации, получаващи повече от 20 процента финансиране от чужбина трябва да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти.

От Ню Йорк, където е на посещение, грузинският президент отправи призив към протестиращите.

"Днес вие представлявате свободна Грузия. Грузия, която вижда бъдещето си в Европа и няма да позволи на никого да отнеме бъдещето й. Това е бъдещето, което предишните поколения подготвяха, както и ние. Никой няма право да ви отнема бъдещето. Никой няма право да поставя капан", заяви Саломе Зурабишвили.

Проектозаконът напомня приетия през 2012-та година закон за чуждестранните агенти в Русия.

"Никой няма нужда от този закон. Той не би се появил, ако не беше по нареждане на Москва. Този закон трябва да бъде отменен", каза още президентът.

Зурабишвили увери, че ще наложи вето на закона. Премиерът на Грузия, обаче, подкрепи готвения текст. От Берлин Иракли Гарибашвили заяви, че законът отговаря на "европейските и световните стандарти".

Брюксел изпрати остра критика към Тбилиси. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел коментира, че проектозаконът е "много лошо развитие" за страната и може сериозно да засегне връзките на Грузия с Евросъюза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за българските тенисисти на старта на Източно-Европейското първенство до 14 г. в Анталия
Победи за българските тенисисти на старта на Източно-Европейското първенство до 14 г. в Анталия
Лекари се завръщат в болница в Гоце Делчев, но нямат пространство да работят
Лекари се завръщат в болница в Гоце Делчев, но нямат пространство да работят