НОВИНИ

Лекари от ИСУЛ спасиха 39-годишен моторист от инвалидизация

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:40, 07.03.2023
6370
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари от ИСУЛ спасиха от инвалидизация 39-годишен моторист. Той бил с тежка травма след катастрофа. А за да ходи без помощни средства, травматолозите му присадили кост от трупен донор.

Слави Райков катастрофира с мотор на околовръстния път на Казанлък през октомври миналата година.

"Помня само някаква кола бегло. И оттам нищо не си спомням вече. Губя управление".

Мъжът се събужда в интензивното отделение със счупен глезен и бедрена кост.

"Една операция ми предстоеше в окръжна болница в Стара Загора. Там нещата не се получиха 3 месеца и половина след това някаква инфекция".

Слави търси помощ в травматологията на столичната болница "Царица Йоанна". Освен инфекцията там откриват, че част от костта му е мъртва и се налага да я отстранят.

"Скъсване на крака, деформация. Ходене до тоалетната или до масата с патерици, ако трябва да отиде на някакво кратко разстояние. Това за мен не е приемливо. Особено за млад пациент, който е бил активен до преди няколко месеца. И след това едно събитие му променя живота", заяви проф. Пламен Кинов - началник на Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

За да спасят Слави от инвалидизация, лекарите му присаждат кост от трупен донор, поставят специално биостъкло, което в комбинация с антибиотици му помага да пребори инфекцията.

"С минимално усилие - максимален резултат. Тоест гледаме най-просто и най-доброто за пациента. Защото можеш да направиш нещо много модерно, много сложно и накрая резултатът да е посредствен, дори и катастрофален. Успяхме да постигнем благоприятен резултат. Пациентът да се движи, да е активен и да мисли за нормален живот", каза още проф Пламен Кинов.

За травматолозите от ИСУЛ подобен тип операции вече са рутина. В клиниката лекуват пациенти с тежки усложнения от цялата страна.

Слави вече си е у дома - чувства се добре, може да се движи и да излиза. Мъжът продължава да приема антибиотици заради инфекцията, но е доволен, че отново може да шофира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Балдасари ще участва на турнир в София между 10 и 12 март
Милена Балдасари ще участва на турнир в София между 10 и 12 март
Забраната за коли на бензин и дизел засега се отлага - но готови ли сме за електрически?
Забраната за коли на бензин и дизел засега се отлага - но готови ли сме за електрически?