НОВИНИ

Случаят "Соло" - ще има ли справедливост за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:26, 07.03.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

До края на седмицата прокуратурата ще подготви и изпрати на узбекистанските власти документите за екстрадицията на Илиян Тодоров, осъден за убийството на двама млади мъже пред дискотека "Соло". Такова уверение са получили близките на намушканите с нож Кирил и Васил от главния прокурор.

Вижте и още във включването на Йоана Миланова.

Превод и изпращане на документация и разговори между българските и узбекистанските власти. Това предстои да се случи през следващите дни, обяснили от прокуратурата на бащата на убития пред соло хокеист Кирил Въжаров.

"Увери ни, че в момента се превеждат и до два-три дни ще бъде изпратена по официален начин на узбекската страна. Това е, което ни дадоха като информация. Работи се усилено върху случая от всичките служби, които са ангажирани с този случай и правят абсолютно всичко възможно по най-бързия начин да могат да го докарат в България", заяви Михаил Въжаров.

18 април 2009 година. Две компании си разменят реплики пред столичната дискотека Соло, която се намира на метри от Съдебната палата.

Всичко завършва с няколко удара с нож - убити са 21-годишният Кирил и 24-годишният Васил, друг млад мъж е ранен. За престъплението е задържан Илиян Тодоров. Последва съдебен процес, като на първа инстанция обвиняемият беше оправдан.

"Не бива да се поставя въпросът по следния начин - има загинали млади хора, за които всички скърбим, има пострадало лице, което е преживяло съответния стрес и на всяка цена някой трябва да бъде наказан. Това не е така и не бива да бъде така. Съдът се подчинява на правилата на Закона. Трябва да бъде наказан този, който е извършил нещо конкретно и за което има определени доказателства", коментира тогава Румяна Ченалова - съдия по делото.

Така Илиян Тодоров е освободен през 2011 година, а две години по-късно Апелативният съд му налага "доживотен затвор". Присъдата е потвърдена и от Върховния касационен съд, но тогава вече Тодоров е изчезнал безследно. В края на 2013 г. в платформа за видеосподеляне се появи негово обръщение към тогавашния главен прокурор, в което той определя присъдата като “очевидна несправедливост”.

"Физическият убиец е на свобода и е сред вас. Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха. Нямам детайлна информация за него, каквато по-късно се оказа всъщност, че той има за мен, защото заплахите започнаха едва няколко часа след това. Те продължиха и в следствения арест, в последствие и в Централния софийски затвор. Трябваше да мълча, защото заплашваха да избият семейството ми и по-късно и мен", посочи Илиян Тодоров.

Запис е качен в профила на Илиян Тодоров в платформата отново в края на 2013 година със следното описание:

"На този запис се вижда боят при дискотека Соло, как се качвам в такси и как боят продължава, след като съм тръгнал. Никъде не е заснето да вадя нож и да го използвам".

Кога и как обаче Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран? Единият вариант е наказателната процедура да приключи в Узбекистан и тогава той да бъде предаден на България, за да излежи и двете присъди у нас. Другият вариант - да бъде предаден на българските власти и за ползването на фалшив паспорт да бъде съден тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха четирима мъже, нападнали и ограбили пенсионер в пловдивско село
Задържаха четирима мъже, нападнали и ограбили пенсионер в пловдивско село
КС: Изпращането на военна помощ за Украйна не е противоконституционно
КС: Изпращането на военна помощ за Украйна не е противоконституционно