НОВИНИ

Доклад на Съвета на Европа: България е сред страните с най-нисък медиен плурализъм

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:01, 07.03.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Най-малко 12 журналисти са били убити, а 21 са ранени миналата година, докато са работили в Украйна. Данните са от годишния доклад на Платформата на Съвета на Европа за защита на журналистите и безопасността на техния труд. България също е спомената в доклада за 2022 година - като една от страните с най-ниски нива на медиен плурализъм.

Платформата е съвместен проект на 15 международни организации, които подкрепят свободата на словото. Целта е се даде гласност на заплахи или извършено насилие срещу журналисти и да се търсят решения на европейско и национално ниво.

За медиите 2022 премина под сянката на руската агресия в Украйна, се казва в доклада, озаглавен "Войната в Европа и борбата за правото на отразяване".

"Войната в Украйна промени медийния пейзаж в Европа и показа, че повече отвсякога се нуждаем от независима журналистика, за да се отразява какво се случва на място и да се събира информация за възможните военни престъпления на Русия. Украинските власти са акредитирали повече от 11 000 журналисти за отразяване на войната. Според платформата през миналата година са загинали 12 журналисти, а 23 са били ранени", каза Ник Уилямс - "Индекс на цензурата".

През 2022 г. платформата публикува 289 сигнала за сериозни заплахи или атаки срещу свободата на медиите в 37 държави, членуващи в Съвета на Европа. Въпреки че Русия беше изключена, наблюдението върху нея също продължава

Докладвани са 127 случая на арестувани журналисти, което е увеличение с 60% спрямо 2021 г. Най-много са задържаните журналисти в Турция, следвана от Беларус и Русия.

Предприемането на съдебни действия е най-разпространеното средство за заглушаване на журналистите. През изминалата година са регистрирани над 20 подобни сигнала.

В доклада България се споменава с два случая - за осъдени журналисти от "Медиапул" и рекорден иск на застрахователна компания спрямо сайта "Биволъ". България е и сред страните с най-нисък медиен плурализъм в Европа, след Турция, Албания, Полша и Унгария.

В доклада се призовават страните членки на Съвета на Европа да бъдат по-активни в защитата на медийната свобода и да приемат национални планове за действие в тази посока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с шест боксьорки на световното първенство в Ню Делхи
България с шест боксьорки на световното първенство в Ню Делхи
Виктория Томова стартира с убедителна победа в Търнава
Виктория Томова стартира с убедителна победа в Търнава