НОВИНИ

Обвиниха бизнесмена Велико Желев в побой и изнудване за 68 000 лв. (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:42, 07.03.2023 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Повдигнаха обвинение за изнудване на строителния бизнесмен Велико Желев. Собственикът на "Хидрострой" остава в ареста поне за 72 часа. Разследването се поема от Софийската градска прокуратура.

Велико Желев влиза в бизнеса кото висш държавен чиновник. През 2001-2002 г. е шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", но след като е освободен, започва строителния си бизнес. Бил е и съветник на бившия регионален министър Асен Гагаузов. Именно в този период (2005-2009 г.) бизнесът му се разраства, като печели много обществени поръчки за строителството на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, спортно-развлекателни комплекси и хидротехнически съоръжения.

След 2009 година компанията му влиза в топ 3 на строителния бранш. През 2016 г. Велико Желев купува "Водстрой 98", преименува я на "ВДХ" и с нея влиза и в пътното строителство. Печели големи обществени поръчки за изграждане на пътища както в столицата и областни градове, така и на национално ниво - тунелът под прохода Шипка, магистралата Русе - Велико Търново, магистрала "Хемус" и свързаните с нея авансови плащания.

На този етап разследващите казват, че няма доказателства, които да водят до връзка между изнудването на Благой Андонов, бивш шеф "Строителство" в компанията на Желев и схемата с авансовите плащания, но казват, че събирането на доказателства продължава. Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев обаче намекна, че данни за възможна връзка между двете схеми има.

Първоначално разследването срещу Велико Желев е образувано за нанасяне на телесна повреда. Поводът жалба в полицията на бивш негов служител Благой Андонов, че на 24 февруари в офиса на бизнесмена в центъра на столицата му бил нанесен побой. От прокуратурата обаче намерили данни за по-тежко престъпление.

"В момента е преквалифицирано и се води за изнудване. До късно снощи са били извършени обиски и са иззети веществени доказателства - документи и компютри", коментира Борислав Георгиев, зам. районен прокурор на София.

Според събраните доказателства, чрез нанасяне на удари в лицето и тялото, Андонов бил принуден да подпише записи на заповеди и разходни ордери за 68 хиляди лева.

"Пострадалото лице е разпитано многократно. Принудата упражнена срещу пострадалия е имуществено разпореждане, поемане на задължение - финансово", каза зам.-прокурор Георгиев.

БНТ: Има ли данни, че пострадалият е бил принуден да подпише документ с невярно съдържание?

Борислав Георгиев: За това е разследването, че е принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание, точно така.

Според прокуратурата по време на побоя в офиса на бизнесмена, заедно с Велико Желев е имало още двама мъже, които са помагали в принуждаването на Андонов да подпише документите. Възложено е на МВР те да бъдат издирени и задържани.

"Доколкото знам в този побой не е участвало едно лице, участвали са повече от едно лице, така че вероятно се издирват лицата, които са участвали в побоя", каза Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите на Демерджиев обаче има данни за връзка между нанесения побой над Благой Андонов, принудата да подпише документи за поемане на задължения в размер на 68 хиляди лева и платените авансово над 48 милиона лева за строителството на един от лотовете на магистрала "Хемус".

"За мен е важно да се види има ли връзка между ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане- пак казвам малко над 48 млн. по отношение на един от лотовете на "Хемус". Ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да уведоми обществеността.

От държавното обвинение обявиха, че разследването се поема от Софийската градска прокуратура и ще бъдат установени всички факти. Задържането на Велико Желев и удължено за срок до 72 часа и предстои да се прецени дали бъде искан и постоянния му арест.

От компанията на Велико Желев - "ВДХ" - излязоха с позиция, в която казват, че между дружеството и служителя Благой Андонов, е имало споразумение от началото на февруари за напускане по взаимно съгласие. Установено обаче било, че Андонов се бил облагодетелствал за сметка на компанията и от него са поискани писмени обяснения.

На 24 февруари било взето решение Благой Андонов да бъде уволнен дисциплинарно, а на 27-ми бил подаден сигнал в прокуратурата за извършените от бившия служител злоупотреби. Очевидно разследващите трябва да намерят истината между двете страни. На този етап обвиняемият е един - бизнесменът Велико Желев, други двама се издирват, а Благой Андонов е свидетел и пострадал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Случаят "Соло" показва, че не е направено всичко възможно наказанията да са неизбежни
Крум Зарков: Случаят "Соло" показва, че не е направено всичко възможно наказанията да са неизбежни
Юлиан Нагелсман: Задължени сме да пресираме високо още от първата минута
Юлиан Нагелсман: Задължени сме да пресираме високо още от първата минута