НОВИНИ

80 години по-късно: Спасени български евреи и наследниците им разказват за събитията от 1943 г.

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:36, 09.03.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи. Вицепрезидентът Илияна Йотова призова да бъде създаден музей, който да разказва за събитията, които са символ на любов към ближния и толерантност.

85-годишният д-р Хаим Пардо е един от спасените български евреи. Тогава той е бил едва на 5 години. В спомените му събитията от нощта на 9 срещу 10 март 1943 г. са още живи.

"В два часа посред нощ ни вдигнаха с много малко багаж и ни закараха в еврейското училище, към 5 часа вече улиците около училището бяха пълни с наши приятели, съседи, комшии, които просто идваха да се сбогуват с нас. Приятелката на майка ми - леля Данка каза на майка ми: "Подай ми го през оградата, щото ще ви изселват и ще ви правят на сапун, към Полша ще ви изселят".

Годишнината от събитията беше отбелязана пред Паметника на благодарността в Пловдив. Буквално на метри от мястото, където преди 80 години пловдивските евреи са очаквали да бъдат депортирани.

"Митрополит Кирил влиза при затворените евреи в училището в Пловдив и заявява на охраната, че ако те бъдат отведени, той ще тръгне заедно с тях", разказа Знеполският епископ Арсений.

Наследниците на спасените изпитват гордост и благодарност.

"Навсякъде, където отида и където кажа българин - няма друга държава, в която българинът да се чувства толкова горд и уважаван", казва Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България.

"Баща ми е от Пловдив. Той е бил съвсем малък, когато е щял да бъде пратен в Аушвиц. В онази нощ се е прибрал вкъщи благодарение на българите. България днес е една от най-уважаваните страни в Израел", коментира проф. д-р Шарон Пардо, преподавател в университета "Бен-Гурион".

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви на конференция в Софийския университет, че по света не се знае достатъчно за примера на България.

"Този безпрецедентен акт бележи не само най-светлите страници на българската, а на световната памет. За съжаление, не успяхме да защитим 11343 евреи от територии, по това време администрирани от българските власти", каза тя.

На събитието присъства и главният прокурор Иван Гешев.

Наричат Димитър Пешев - тогавашният заместник-председател на Народното събрание, "човекът, който спря Хитлер". В Кюстендил тържествено шествие тръгна от къщата-музей на Пешев. В града се гордеят с още четирима свои съграждани, останали в историята като хората, спасили българските евреи.

"Тези петима достойни български граждани, пред които ние днес свеждаме глава, за да почетем тяхната памет и да си припомним урока, на който те ни научиха, и който трябва да предаваме на нашите поколения – човеколюбието и достойнството", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

В Бургас десетки бели балони полетяха в небето в памет на спасителите на българските евреи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Египет
Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Египет
Оставиха в ареста бившия полицай Валентин Христов заради трагедията с мигранти край Локорско
Оставиха в ареста бившия полицай Валентин Христов заради трагедията с мигранти край Локорско