Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Росица Матева: Броенето на бюлетините ще се излъчва на живо и ще се прави запис

от БНТ
08:38, 10.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от "Информационно обслужване" и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление - респективно на "Информационно обслужване". Това обясни в "Денят започва" Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Изборният ден ще протече както и досега, но за разлика от предходните избори, сега избирателите ще имат възможност да избират дали да гласуват с машина или хартиена бюлетина.

По време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва за кого са гласували. Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна, обясни Матева.

Тя заяви, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че много лесно ще се включват - буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините.

В населените места, където липсва интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Навсякъде едновременно с излъчването на живо ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие.

По подобен начин се правят изборите в Южна Корея, каза Росица Матева.

Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вариант протоколите, така че могат да започнат да правят симулации.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Строги мерки за сигурност в Маастрихт заради изложение за изкуство, бижута и антики
Строги мерки за сигурност в Маастрихт заради изложение за изкуство, бижута и антики
Депо за нелегални мигранти откриха в кравеферма край Карнобат (СНИМКИ/ВИДЕО)
Депо за нелегални мигранти откриха в кравеферма край Карнобат (СНИМКИ/ВИДЕО)