НОВИНИ

Калина Николаева - момичето, което на 19 години вече има подобрени над 40 рекорда в плуването

калина николаева момичето години вече подобрени рекорда плуването
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 13.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Калина Николаева е сред най-обещаващите спортистки на България, след като само на 19-годишна възраст младата плувкиня вече има зад гърба си над 40 подобрени национални рекорда и е спечелила повече от 300 медала.

В предаването "България в 60 минути" младата ни плувкиня разкрива, че в началото е започнала със спорта "само за здраве", но впоследствие тръпката от състезанието е това, което я е накарало да продължи да се занимава професионално с плуване.

"Първоначално започнах само за здраве. Майка ми и баща ми искаха да спортувам някакъв спорт. На 6 години започнах при моята първа треньорка Ваня Кръчмарова и на 9 години тя видя потенциал в мен и ме записа на първото ми състезание. Плувах само на 200 м свободен стил с една година по- големи от мен. Станах 4-а, но самата тръпка от състезанието ми хареса, за това реших да продължа професионално с този спорт", започна тя.

"Аз съм от Варна и в училището се справям доста добре. За това от 5-и до 7-и клас бях в математическа паралелка с интензивно изучаване на математиката. Впоследствие, в 10-и клас дойдох в СУ в Пловдив", споделя Николаева.

19-годишната състезателка разкри още и в кои дисциплини се състезава в басейна, както и кой е най-големият ѝ успех до момента.

"Моите дисциплини са може би най-тежките в плуването - дългия кроул като 400 и 800 метра, и 200 и 400 метра съчетано. До този момент имам над 40 национални рекорда във всички възрасти в плуването и над 300 медала от всякакви турнири. Но , може би най- големия ми успех е 6-о място и финал на 400 метра съчетано плуване на младежкия европейски олимпийски фестивал в Баку", заяви младата плувкиня.

Калина разказа още и затова как се подготвя преди състезание, каква подкрепа получава от семейството си, както и кой е нейният любим плувец.

"Преди един старт гледам много, да се концентрирам в плуването ми, и да не обръщам внимание на хората около мен. Аз много се гордея, че съм българка, и че мога да представям България на СП-ва. През малкото свободно време, което ми остава, гледам сериали, филми и разпускам с приятели. Гледам да се отклоня от плуването", споделя Николова.

"Моето семейство много ме подкрепя. През последните две години не живея с тях. Те живеят във Варна, аз в Пловдив, но не спират да ме подкрепят и да ме окуражават и да се радват на моите успехи. Имам любим плувец. Това е Катинка Хосу. Тя е световна и олимпийска шампионка, световна рекордьорка дори. Тя плува в същите дисциплини, в които и аз плувам, и много ѝ се възхищавам", допълва тя.

Накрая младата ни надежда разкри и докъде се простират нейните мечти в плуването.

"Занапред искам да продължавам да представям България на Европейски и Световни шампионати, и някой ден да стигна до ОИ. Също така, една от мечтите ми е подобря националният рекорд за жени на 400 метра съчетано плуване, защото това е най- стария рекорд в плуването. На 43 години е. Рекорда е на Соня Дангалакова от 1980 година. Никой не го е подобрил и се надявам аз да съм тази, която да го подобри", завърши Калина Николаева.

Автор: Мария Павлова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киберпрестъпници крадат профили в социалните мрежи и искат пари от жертвите си
Киберпрестъпници крадат профили в социалните мрежи и искат пари от жертвите си
Два спасени щъркела с еднаква съдба остават да живеят в столичния зоопарк
Два спасени щъркела с еднаква съдба остават да живеят в столичния зоопарк