НОВИНИ

Банкови фалити в САЩ: Няма риск за банковата система в Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:20, 13.03.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заяви, че фалитът на американските банки - Ес Ви Би и Сигнъчър, не създава "значителен риск" за европейската финансова система. Американският президент Джо Байдън увери, че американците могат да имат доверие в тяхната банкова система и обеща, че ще направи всичко необходимо тя да остане "стабилна". Уолстрийт обаче тази сутрин отвори с понижение днешната сесия, индексът "Стандърт енд Пуърс" се понижи с малко над един процент. Спад с два до три процента отбелязаха и водещите индекси в Европа, надолу тръгнаха и банковите акции. С 4,6% поевтиня и петролът.

Американските държавни регулаторни органи поеха калифорнийската Ес Ви Би, базираната в Ню Йорк Съгначър след вълна от масови тегления и последвала неплатежоспособност. Фалира и много по-малката Силвъргейт Банк, специализирана в криптовалути.

Американските власти обявиха серия от мерки за успокояване на физически лица и компании и обявиха, че ще гарантират всички депозити в Ес Ви Би. Клиентите ще имат достъп до парите си, инвеститорите няма да бъдат обезщетени, защото съзнателно са поели риск, ръководството на фалиралите банки ще бъде уволнено, заяви президентът Байдън.

"Данъкоплатците няма да понесат никакви загуби. Парите ще дойдат от таксите, които банките внасят във фонда за гарантиране на депозитите", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Никой не е над закона, подчерта президентът и посочи необходимостта от мерки срещу бъдещи банкови фалити. Той посочи, че администрацията Обама - Байдън е въвела строги изисквания за банките с цел да не се повтори кризата от 2008 г. За съжаление предишното управление на Доналд Тръмп оттегли някои от тези изисквания, отбеляза Джо Байдън. Няма пряк риск американските фалити да заразят и Европа, смята Еврокомисията.

"Всички европейски банки, не само най-големите прилагат благоразумния Базелски стандарт. Така че няма пряк заразителен ефект. Трябва да наблюдаваме за вероятност за косвен ефект, но към момента не виждам значителен риск", каза Паоло Джентилони - еврокомисар за икономиката.

Базелските стандарти регламентират регулацията, наблюдението и управлението на риска в банковия сектор. Няма риск и за банките на Франция и Белгия, увериха финансовите министри на двете страни на заседание на Еврозоната в Брюксел.

Германският финансов надзор наложи мораториум върху местния филиал на Ес Ви Би, като спря временно всички плащания към и от клиенти поради риск за изпълнение на задълженията към кредитори.

Британската банка Ейч Ес Би Си купи за един паунд филиала на фалиралата Ес Ви Би на Острова за да спаси ключов заемодател за технологичните стартъпи в страната.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев срещу австриец в първия кръг на Чалънджър в Унгария
Адриан Андреев срещу австриец в първия кръг на Чалънджър в Унгария
Димитър Костадинов: Истината все пак възтържествува
Димитър Костадинов: Истината все пак възтържествува