НОВИНИ

Студенти от Бургас изобретиха роботи, които да помагат на самотни възрастни хора

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 14.03.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургаския университет "Асен Златаров" откриха нова ИТ лаборатория по програмиране. В нея студентите ще се обучават да пишат кодове за роботи, които да помагат на самотни възрастни хора.

Роботът, върху който ще се обучават студентите по компютърни технологии в Бургас може да бъде програмиран, така че да помага в домакинската работа, както и с придвижването на хора с двигателни проблеми.

"Той може да изпълнява команди, да взаимодейства, да се шегува. Има добро чувство за хумор, разбира се. Може да смята. Той може да бъде викан, може да бъде програмиран да последва някой, евентуално да го разпознае, да го поздрави или да му предостави информация, която ме е оставена от друг. Също така има възможност да дефинира различни движения и по този начин самият робот да извършва примерно някаква инструкция по йога, гимнастика. Примерно можем да го научим на жестомимичния език и в случая той да общува с глухи хора", обясни доц. Тодор Костадинов, катедра "Компютърни системи и технологии" към университет "Проф. д-р Асен Златаров".

И докато този робот ще се обучава да бъде в помощ на нуждаещите се, друг пък ще се обучава на танци и музика.

"Управлява се със софтуер, който е към него. Той е свързан по IP към роботчето. Съответно има готови модули, както и такива, които могат да се пишат", каза доц. Веселина Бурева, катедра "Компютърни системи и технологии" към университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Интересът към програмирането е голям, но изобилието от информация в интернет, подлъгва младите хора, че можеш да усвоиш професията без да си учил за нея. За това и студентите по специалността не нарастват.

"Трябва да си призная, че последните години не са чак толкова много, защото така както се говори всъщност, че всеки може да стане програмист, това не е вярно. Всъщност това да доста сложни, доста абстрактни понятия, които на практика трябва да се възприемат и все повече младите хора осъзнават, че да станеш наистина добър в професията трябва да положиш и много труд", каза проф. Сотир Сотиров, зам.-ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров".

А роботите, освен че ще помогнат в обучението на студентите по програмиране, ще ги провокират сами да измислят какви нови функции могат да бъдат вградени в тях.

Репортер: Давид Сукнаров

Гледайте още от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Трябва да имаме всеобхватна информационна система за ценообразуването на храните
Президентът Радев: Трябва да имаме всеобхватна информационна система за ценообразуването на храните
Футболистките на България до 16 г. победиха Северна Ирландия на старта на турнира в Албена
Футболистките на България до 16 г. победиха Северна Ирландия на старта на турнира в Албена