НОВИНИ

След банковата буря в САЩ: Няма опасност за банките в Европа, успокояват експерти

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:28, 14.03.2023
Чете се за: 04:20 мин.
САЩ
Слушай новината

Лек спад на инфлацията на месечна база в САЩ - за последния отчетен период тя е 6%, далеч от заложените 2 на сто. Фондовата борса в Ню Йорк отвори с увеличение на основните индекси. В Европа търговията започна в зеления сектор. Въпреки това обаче банковата система и от двете страни на Океана остава под напрежение заради срива на няколкото американски банки и въпреки уверенията на властите, че депозитите са гарантирани и че повторение на събитията от 2008 година, които отключиха глобалната икономическа криза, не е възможно.

Опашки от клиенти пред централата на фалиралата банка Ес Ви Би в САЩ

Пред клоновете на Ес Ви Би продължава да има опашки. Служители се грижеха за реда в Санта Клара, Калифорния.

- Силикон Вали Банк беше много, много популярна. Почти половината технологични компании работеха с нея. Така че евентуален срив би имал огромни последствия.

Не по-различна е гледката и в Менло Парк.

"Въпросът беше - добре, какво правим? Теглим или оставяме? Решихме, че теглим. И тази сутрин се погрижих за това", казва Елиза Спърлин, собственик на галерия в Менло Парк.

Хората не крият притеснението си, но се опитват да гледат рационално на ситуацията и да вярват на уверенията на властта, че парите по сметките им са гарантирани, и че сривът на банките, които обслужват предимно технологични и стартъп компании, няма да доведе до системен срив.

"Хората се редят на опашки и ще получат това, което искат. Нещата ще се успокоят. На това се надявам - на бързо успокояване", казва Елиза Спърлин, собственик на галерия в Менло Парк.

Ес Ви Би е 16-ата по големина банка, с активи на стойност около 210 милиарда долара. В края на миналата седмица, финансовата институция затвори врати заради наплив от желаещи да изтеглят парите си. Последва незабавна реакция на властите - те поеха контрол на Ес Ви Би, както и на още две по-малки банки, и обявиха, че гарантират парите на клиентите им.

Банкови фалити в САЩ: Няма риск за банковата система в Европа

Отвъд Океана - експерти и анализатори са категорични, че опасност за европейската банкова система и икономика няма.

"Ние приемаме, че при спешен случай централната банка трябва да се намеси. Онова, което се случи през 2008 г. - от мухата слон и това, че казусът Лемън Брадърс едва не повлече цялата система, няма да се повтори. Но определено има доста напрежение", заяви Роберт Халвър, финансов анализатор от Германия.

Снимки: БГНЕС

"Бих казал, че случилото се не представлява риск в Европа. В еврозоната имаме регулации и стриктен контрол на активите. Възможни са някои трудности и напрежение на финансовите пазари, но изключвам системни вреди", обясни Джорджо ди Джорджо, икономист от Италия.

Но следващите стъпки на централните банки трябва да са много добре обмислени.

"Централните банки трябва да са много внимателни със следващите си стъпки: от една страна трябва да се опитват да свалят инфлацията до желаните стойности, от друга - да не забравят за възможните негативни ефекти от това върху финансовите пазари и стабилността", каза още Ди Джорджо.

Ситуацията в банковия сектор в САЩ може и да изглежда под контрол, но ще мине много време преди да се възстанови доверието на инвеститорите, коментират още специалистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение сред рибарите по Черноморието заради заповед, която им забранява улова с мрежи
Напрежение сред рибарите по Черноморието заради заповед, която им забранява улова с мрежи
Лудогорец се извини на Илиан Илиев
Лудогорец се извини на Илиан Илиев